'Drie schilderijen kunstroof Rotterdam in as'

Drie van de zeven in de Rotterdamse kunsthal gestolen waardevolle schilderijen zijn verbrand. Dit heeft de leider van de Roemeense onderzoekers naar het lot van de kunstwerken, Gheorghe Niculescu, maandag laten weten. 

''Wij hebben overtuigend bewijs gevonden dat drie schilderijen door brand zijn verwoest'', zei Niculescu maandag over het politieonderzoek. Een bende Roemenen wordt verdacht van de diefstal in oktober.

Niculesco kon echter niet zeggen welke van de drie werken volgens hem in de as zijn gelegd. De as komt uit de kachel van Olga Dogaru, de moeder van de hoofdverdachte van de diefstal. Eerder liet Niculesco al weten dat er doeken waarschijnlijk verbrand waren. 

De schilderijen werden in de nacht van 15 op 16 oktober uit de Kunsthal ontvreemd. Het gaat om zeven doeken met een geschatte waarde van 18 miljoen euro. De werken zijn gemaakt door Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud.

Fornuis

Eind mei werd tijdens een onderzoek door de Roemeense politie as aangetroffen in het fornuis van Dogaru.

De gestolen schilderijen werden in het huis van de moeder van de hoofdverdachte verstopt nadat de drie hoofdverdachten de schilderijen niet wisten te verkopen. De verdachten wilden de schilderijen verkopen aan de Russische maffia, aldus justitie.

Ook werd een Roemeense modekoning benaderd door de drie, die letterlijk met de schilderijen opgerold in een boodschappentasje door de Roemeense hoofdstad Boekarest leurden in de hoop ze kwijt te raken.

Te beroemd

Toen ze uiteindelijk begrepen dat de werken zo beroemd waren dat ze nooit te gelde konden worden gemaakt, werden de schilderijen naar de moeder van Dogaru gebracht. Daar werden ze eerst verstopt, daarna begraven op het lokale kerkhof en uiteindelijk samen met huisvuil en rubber laarzen opgestookt in de houtkachel.

Volgens verscheidene media heeft Olga Dogaru haar bekentenis over de verbranding maandag ingetrokken. Ze had verklaard de zeven gestolen meesterwerken in het voorjaar van 2013 te hebben verbrand. Zes verdachten in deze zaak zijn maandag aangeklaagd en zullen later worden berecht.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie