Maandag warmste dag tot nu toe in 2013

De hoge temperaturen in Nederland zorgen ervoor dat maandag de warmste dag tot nu toe in 2013 is. 

Bekijk alle lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto

Dat meldt Weeronline. 

De temperatuur in Nederland steeg maandag tot grote hoogte. In het Brabantse Gilze-Rijen werd het 34,5 graden. Ook in Limburg liep de temperatuur plaatselijk op tot ruim 34 graden. 

Met uitzondering van het uiterste noorden en Hoek van Holland werd het overal tropisch warm, met temperaturen boven de 30 graden, aldus de woordvoerder. Het koelst was het in het Groningse Lauwersoog. Daar werd een temperatuur van 26,5 graden gemeten.

Een zeer lokaal warmteonweer in de avond is niet uitgesloten.

Vrijwilligers

Het Nederlandse Rode Kruis vraagt zijn 33.000 vrijwilligers de boodschap over het belang van zonnebescherming, voldoende eten en drinken en het voorkomen van uitdroging en uitputting zo breed mogelijk te gaan verspreiden.  Dit in verband met de hitte komende dagen. 

"Met de aanhoudende warmte en het nationaal hitteplan dat zondag werd afgekondigd, is het extra belangrijk goed voorbereid op pad te gaan."

"Daarnaast is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de verhoogde risico's voor met name ouderen en kinderen, maar ook sporters en evenementenbezoekers’’, aldus het Rode Kruis.

Bekijk de verklaring van het Rode Kruis:

Hulp

Op verschillende plaatsen langs de de Nederlandse kust zijn de afgelopen dagen al 77 zwemmers in de problemen geraakt, laat de Reddingsbrigade Nederland maandag weten. Bij de landelijke vereniging zijn 172 lokale brigades aangesloten.

In totaal rukten de vrijwilligers van de reddingsbrigades 2357 keer uit in een week tijd. In bijna 2000 gevallen werd eerste hulp verleend. Ook schoten de brigades opvarenden van bootjes en kitesurfers te hulp. Daarnaast werden 302 zoekgeraakte kinderen met hun ouders herenigd.

Ramp

Een woordvoerster laat weten dat Nederlanders, zeker sinds 1953, zich sterk bewust zijn van het risico op overstromingen, maar veel minder van de risico's van hittegolven.

''De hittegolf van 2006 kostte in Europa aan 1000 mensen het leven en bracht Nederland in de wereldwijde top 5 van dodelijkste rampen van dat jaar. In de top drie van meeste dodelijke natuurrampen in Nederland sinds 1900 staan twee hittegolven. De overstroming van 1953 wordt gevolgd door de hittegolven van 2006 en 2003."

Hittegolf

De kans dat we deze week een hittegolf krijgen, neemt toe. 80 procent kans dat de hittegolf donderdag rond het middaguur een feit is, schat de woordvoerder.

Voor een hittegolf moet in De Bilt minimaal 5 dagen op rij een temperatuur worden gemeten van 25 graden of hoger, waarvan minstens drie tropische dagen van minimaal 30 graden.

Vorige week waren een paar zomerse dagen van meer dan 25 graden, maar zaterdag bleef het aan de frisse kant. Zondag is dus opnieuw begonnen met tellen.

Vandaag is de tweede tropische dag en dinsdag wordt waarschijnlijk de derde. Dat het woensdag en donderdag zomers warm wordt, met temperaturen boven de 25 graden is ook aannemelijk.

Smog

Vanaf maandag aan het einde van de middag kan er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) matige smog voorkomen door de hitte. De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van Nederland.

Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Smog kan vooral bij kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen problemen veroorzaken.

Veelvoorkomende klachten zijn irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid, verergering van astma en afname van de longfunctie. Mensen die klachten ondervinden kunnen het beste binnenblijven, volgens het RIVM.

Water

Een woordvoerder van waterbedrijf Vitens laat weten dat de warmte in de afgelopen dagen heeft geleid tot een 'sproeipiek'. Normaal gesproken kent Nederland twee pieken van waterverbruik, 's ochtends bij het douchen en rond etenstijd, maar de afgelopen dagen is daar door de warmte een derde piek bijgekomen.

Nederlanders blijken volgens de zegsvrouw tussen 20.00 en 22.00 uur graag hun tuin te besproeien. Nederland verbruikt onder meer daardoor ongeveer 20 procent meer water dan normaal.

Waterverstrekkers drukken mensen op het hart voorzichtig om te gaan met het gebruik van kraanwater. Door het extra gebruik is de waterdruk in delen van Noord-Holland tijdens piekmomenten soms lager dan gebruikelijk.

Drinkwaterverstrekker PWN waarschuwt dan ook voor waterverspilling. "Het is een van de primaire levensbehoeftes, maar dat betekent niet dat je onnodig lang hoeft te douchen of de planten twee keer op een dag water moet geven", aldus een zegsvrouw.

ANWB

 De Wegenwacht heeft op de tropische maandag zijn handen vol aan oververhitte auto's. Veel auto's hebben problemen met de koeling. De ANWB drukt automobilisten op het hart de koelvloeistof op peil te houden en de auto te laten nakijken voor vertrek naar een vakantiebestemming. 

Bij oververhitting dient onmiddellijk te worden gestopt om motorschade te voorkomen. 

De pechhulp komt normale omstandigheden ongeveer 2800 keer in actie. Maandag komt dat aantal volgens een woordvoerder uit rond de 3400. "Bij die extra gevallen gaat het vaak om auto's die niet meer goed kunnen koelen. Dan kan de motor ernstig beschadigd raken en houdt hij ermee op", vertelt een woordvoerder. 

De ANWB adviseert reizigers dan ook extra voorbereidingen te treffen. 

Overigens ziet de dit jaar ook ANWB ook een groei van het aantal pechgevallen in de avond. Doordat het 's avonds lang warm blijft gaan meer mensen op pad. De Wegenwacht maakt daarom gebruik van avondroosters voor monteurs. 

Treinstoringen

Inspecteurs van spoorbeheerder Prorail voeren extra vaak een zogenoemde hitteschouw uit. Zij controleren de kwetsbare plekken langs de 7000 kilometer spoor in Nederland dagelijks. 

Vanuit het Operationele Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht worden zo nodig maatregelen genomen.

Door de hitte kunnen de stalen spoorstaven tientallen millimeters langer worden. Daardoor komen onder andere beweegbare delen van het spoor vast te zitten. Om die reden worden tijdens een hittegolf spoorbruggen minder vaak of helemaal niet meer geopend, zodat de treinen kunnen blijven rijden.

Brand

In het weekeinde is volgens een woordvoerder van Prorail al besloten om goederentreinen zoveel mogelijk door te laten rijden. Als die treinen afremmen ontstaan namelijk veel vonken en die kunnen de kurkdroge bermen in brand zetten.

Personentreinen lopen door de maatregel vertraging op, aangezien ze achter de goederentrein moeten blijven rijden. Ook moeten de passagiersvoertuigen zelf langzamer rijden op sommige trajecten om bermbrand te voorkomen.

De spoorbeheerder heeft een wegsleeplok klaarstaan om treinen met stroomstoring zo snel mogelijk weg te slepen. Door stroomstoring valt ook de airco in een trein uit, wat voor de passagiers bij grote hitte erg vervelend is. ''Dat moet niet te lang duren'', aldus Prorail.

De inspecteurs houden de spoordijken extra goed in de gaten. Door hitte en droogte ontstaan scheurtjes, waardoor de dijk kan verzakken. Zonodig wordt de sproeier aangezet om de dijk te verzadigen.

Rolstoelvierdaagse

De Twentse Rolstoelvierdaagse die dinsdag van start zou gaan in Delden, is afgelast vanwege de hitte.

De Rolstoelvierdaagse zou voor de 27ste keer van start gaan. Jaarlijks doen tussen de 180 en 200 gehandicapten aan het evenement mee.

De organisatie van de Drentse Fiets4Daagse, die dinsdag begint, neemt extra maatregelen vanwege de tropische temperaturen. Zo plaatst de Waterleidingmaatschappij Drenthe watertanks langs de routes vanuit de acht startplaatsen, zodat fietsers daar hun bidons kunnen vullen en wat verkoeling kunnen krijgen.

Bekijk het actuele weerbericht l Foto's van het zomerweer uploaden

Warme zomerdagen Nederland

De hoge temperaturen in Nederland zorgen ervoor dat maandag de warmste dag tot nu toe in 2013 is. © ANP
Kinderen in Schiedam springen in het water voor verkoeling. © ANP
Deelnemers aan de 55e Strandzesdaagse wandelen over het strand van Hoek van Holland. Zon duizend wandelaars lopen de komende zes dagen langs de Nederlandse kust, van Hoek van Holland naar Den Helder. © ANP
Verkoeling op het water in Maasbommel. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Topdrukte bij Zandvoort aan Zee. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Luchtfoto van het strand bij Blijburg © ANP
Om de drukte op de wegen te vermijden nemen veel mensen de trein naar het strand. © NU.nl/Edo Dijkgraaf
Nederland moet zich opmaken voor een paar dagen met topische temperaturen. In het binnenland stijgt het kwik zondag, maandag en dinsdag waarschijnlijk tot boven de 30 graden. © NU.nl/aad hogenboom
Weeronline.nl waarschuwt voor maandag en dinsdag zelfs voor extreme hitte. Op die dagen kan het lokaal 36 graden worden. © NU.nl/Tom Block
Volgens Weeronline.nl is de hitte vooral voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht een gevaar. Ze doen er goed aan niet in de zon te zitten, verkoeling op te zoeken en veel water te drinken. © NU.nl/piet spanjers
De weerdienst wijst ook nog op de zonkracht. Die is met 7 erg hoog, waardoor de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is 8. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
De hitte van zondag en de dagen daarna levert mogelijk regionaal en misschien ook landelijk een hittegolf op. © NU.nl/Jan Middelveld
Na dinsdag moet de prijs worden betaald voor de zomerse dagen en worden regen- en onweersbuien verwacht. Ook doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug. © NU.nl/Elvis Rademaker
Veel mensen trokken er met het warme weer met de fiets op uit. © NU.nl/Tom Block
Groot en klein ging zondag op de fiets op pad. © NU.nl/loes van eck-verhoeven

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie