Supermarktketens Aldi en Hoogvliet gevestigd in de Randstad en de regio Utrecht, verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. 

Dat schrijft Trouw maandagochtend.

Aldi zegt tegenover de krant dat zij niet wil dat de producten 'op enigerlei wijze ter discussie komen te staan' en eist daarom van de leveranciers dat zij niets leveren uit bezet gebied.

Jumbo zou volgens de krant de bevestiging van zijn leveranciers willen dat de producten met het etiket ‘made in Israël’ ook echt uit dat land vandaan komen, en niet in de nederzettingen zijn geproduceerd. 

Later weerlegde Jumbo deze bewering. De supermarkt heeft momenteel geen producten uit bezette gebieden in de schappen, maar boycot die levensmiddelen niet. 'Dat zou een politieke keuze zijn. Jumbo neemt hierin geen stelling', schrijft de supermarkt op haar website.

Albert Heijn

Albert Heijn, de grootse speler in de markt, houdt zich nog op de vlakte en wacht op een een advies van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten.

Het CBL wacht op zijn beurt weer op advies vanuit de politiek. Maar de betrokken ministers Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) kijken weer naar Brussel. Zij willen dat deze kwestie vanuit de Europese Unie wordt geregeld.

Labelen

De EU-lidstaten spraken vorig jaar mei af om consumenten correct te informeren over de herkomst van producten. In enkele landen, zoals Denemarken en Groot-Brittannië, worden producten uit de bezette gebieden al speciaal gelabeld.

Timmermans reageerde destijds laconiek over het label-besluit voor producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. 

De nederzettingen liggen niet in Israël dus mag op producten die daar vandaan komen niet staan dat ze uit Israël komen. Het gaat om eerlijke voorlichting aan de consument, aldus de minister. Op die producten mag niet meer staan 'Made in Israël'.

Daar waren de SGP, PVV en de ChristenUnie het niet mee eens. Ook de VVD is hier tegen, zij willen deze keuze aan de markt overlaten.

Vredesoverleg

De nederzettingen zijn ook een doorn in het oog voor het vredesoverleg. Zolang Israël weigert de uitbreiding in de bezette gebieden stop te zetten, zitten de onderhandelingen muurvast.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voerde vorige week intensief overleg in het Midden-Oosten met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Afgelopen vrijdag zou een akkoord zijn bereikt dat de basis kan vormen voor de hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen.