Het dode dier dat twee weken geleden werd gevonden aan de kant van de weg bij Luttelgeest is echt een wolf.

Dat is gebleken uit DNA-onderzoek op het lichaam van het dier, liet biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden zondag weten.

Op maandag 8 juli zei Naturalis op basis van de lichaamskenmerken dat het dier met 98 procent zekerheid een wolf was. Pas na DNA-onderzoek kon dat met zekerheid worden vastgesteld. Dat is nu afgerond, stelt Naturalis. ''Op basis van die analyse heeft het laboratorium van Naturalis vastgesteld dat het inderdaad om een wolf gaat."

Zowel Naturalis als onderzoeksinstituut Alterra, verbonden aan de Wageningen Universiteit, liet DNA-onderzoek doen om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. Naturalis onderzocht of het DNA zoals verwacht van de soort wolf (canis lupus) is.

Grap

Alterra stuurde materiaal naar het Duitse Senckenberg Instituut. In Duitsland leven ongeveer 20 roedels wolven op verschillende plekken. Het Senckenberg Instituut heeft daar DNA van en onderzoekt of de in Luttelgeest gevonden wolf bij een van die roedels heeft gehoord.

Er is geen bewijs gevonden of de wolf ook daadwerkelijk in Nederland heeft geleefd. Een woordvoerder van Faunabeheer liet eerder aan NU.nl weten dat het vermoedelijk om een grap gaat en dat de dode wolf door iemand is neergelegd.