In de omgeving van Loppersum (Groningen) zijn zaterdagmorgen aardschokken gevoeld. 

Een woordvoerder van het KNMI meldde dat om 05.30 uur een schok is geregistreerd bij Oosterwijtwerd met een kracht van 2,4 op de schaal van Richter.

De tweede werd om 07.05 uur vastgesteld bij Eenum met een kracht van 1,9. Er waren geen naschokken.

Het is niet de eerste keer dat er rond Loppersum aardschokken zijn. Algemeen wordt aangenomen dat die veroorzaakt zijn door gaswinning in het gebied. Meestal veroorzaken die scheuren in muren in woningen en andere gebouwen.

Waardedaling

De Groninger Bodem Beweging (GBB) bereidt samen met de vereniging Eigen Huis een civiele procedure voor om schade door waardedaling te claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Ook gaan 200 andere particulieren die zich hebben verzameld in de stichting WAG, zelf onderzoeken of er sprake is van waardedaling door de aardbevingen die leiden tot schade aan hun woningen.

Bij de NAM zijn zaterdagmorgen nog geen meldingen van schade binnengekomen, zei een NAM-woordvoerder. ''Als bewoners schade hebben, kunnen ze zich natuurlijk bij ons melden."

Kamp

Minister Henk Kamp van Economsiche Zaken laat zelf ook onderzoek doen naar de gevolgen van de omstreden gaswinning. Naar verwachting worden de bevindingen half augustus gepresenteerd.

Kamp maakte begin deze maand wel al voorlopige conclusies bekend. Een daarvan was volgens de bewindsman dat de aardbevingen in Noord-Groningen ''vooralsnog'' geen grote gevolgen hebben voor de huizenprijzen in het gebied.

Verbazing

Dit leidde tot verbaasde reacties vanuit de regio. Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum, herkent het resultaat van het onderzoek van de minister niet. ''Als ik met lokale makelaars en bewoners praat, dan krijg ik een heel ander beeld", reageerde hij toen. ''Er worden veel minder woningen verkocht en dat blijkt niet uit de onderzoeksresultaten."

Ook de GBB kon haar verbazing over de uitlatingen van Kamp niet verbergen. ''Huizen zijn onverkoopbaar", benadrukte secretaris Daniëlla Blanken. ''De imagoschade door de bevingen heeft absoluut wel een effect op de waarde van woningen. We raken onze huizen niet meer kwijt.''