De advocaten in de zaak van de drievoudige moord in Purmerland krijgen de beschikking over alle opnamen van gesprekken die met geheime microfoons zijn gemaakt, zogeheten ovc-gesprekken. 

Dat heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag beslist.

Advocaat Martijn van Rooij had om alle beelden en geluidsopnamen gevraagd. Daarbij ging het naast de ovc-gesprekken ook om verhoren van verdachten en getuigen en afgeluisterde telefoongesprekken. Ovc staat voor 'opname vertrouwelijke communicatie'.

De raadsman wil de opnamen zelf beluisteren, omdat volgens hem is gebleken dat uitgewerkte processen-verbaal op belangrijke punten afwijken van de gesproken tekst.

Onbetrouwbaar

Volgens de rechtbank geldt dat mogelijk alleen voor 2 ovc-gesprekken (opname vertrouwelijke communicatie). Dat meerdere schriftelijke stukken onbetrouwbaar zijn, heeft de advocaat onvoldoende aangetoond, vinden de rechters.

Voor de drievoudige moord in Purmerland staan in totaal vier mannen terecht: James P. (36), Thomas L. (24), Arnold van L. (47) en Martijn W. (41). Ze worden ervan verdacht in december 2011 drie mannen te hebben geliquideerd.

Afrekening

Twee van hen werden dood aangetroffen op een parkeerplaats in Purmerland. Het derde slachtoffer werd korte tijd later in het Noordhollandsch Kanaal gevonden. Volgens justitie gaat het om een afrekening in het softdrugscircuit.

De zaak wordt voorlopig nog niet inhoudelijk behandeld. Het politieonderzoek is nog niet klaar en in het najaar worden nog getuigen gehoord.