Bij tankstations mag definitief geen alcohol worden verkocht. Dat heeft de rechter in Assen vrijdag beslist. 

Tankstationhouder Ewout Klok uit Hoogeveen lokte een proefproces uit door toch alcohol te verkopen, ondanks het verbod. Klok probeerde met dit proces een einde te maken aan dit verbod, dat sinds 2001 bestaat.

Klok deed dit mede namens de belangenvereniging voor pomphouders BETA, waar hij tot vorig jaar voorzitter van was.

De 1200 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants en supermarkten langs de weg wel. Volgens Klok loopt hij sinds het verbod op alcoholverkoop tot 35 procent aan omzet mis.

Discriminatie

De pomphouders voelen zich door dit verbod gediscrimineerd. Dit vindt de rechter niet. Een tankstation is niet vergelijkbaar met een supermarkt of wegrestaurant. Aan het argument dat de tankhouders grote last hebben van concurrerende bezinestations net over de grens die wel alcohol verkopen, ging de rechter voorbij.

Het verbod geldt immers voor alle tankstationhouders in Nederland, dan is er geen sprake van onderlinge concurrentie.

Volgens de rechtbank had de wetgever voldoende gronden om het alcoholverbod destijds in te stellen. Alcohol en verkeer gaan niet samen. Het verkopen van alcohol op plaatsen waar benzine wordt verkocht doet afbreuk aan dit beeld.

Hoger beroep

Klok noemt de handhaving van het verbod ''onverteerbaar en ronduit teleurstellend''. De pomphouder ziet aanknopingspunten om in hoger beroep te gaan. Hij heeft hiervoor 6 weken de tijd.

Volgens Klok hebben de pomphouders in de grensstreek wel degelijk veel last van tankstations in de buurlanden die wel alcohol verkopen. ''Dit heeft de rechtbank onvoldoende meegewogen.''

Bovendien is volgens Klok nooit voldoende vast komen te staan dat er minder verkeersslachtoffers zijn nu de pomphouders geen alcohol verkopen. ''Hiernaar is nooit onderzoek gedaan. De regelgeving is nooit geëvalueerd.''

Sluiten

Pomphouders vrezen dat meer pompshops binnenkort hun deuren moeten sluiten. Toen het in de branche omstreden verbod in 2000 werd ingevoerd, waren de verkopen in de detailhandel nog goed op peil.

Het wegvallen van bier en wijn in de schappen van de pompshop kon destijds worden opgevangen door bijvoorbeeld meer frisdrank te verkopen, legt een woordvoerder uit. ''Maar nu hebben we te maken met de crisis. De omzetontwikkeling is al een paar jaar erg laag.''

Nederland telt ruim 4200 tankstations. BETA liet eerder al weten dat zeker een kwart hiervan afgelopen jaren de winkel heeft moeten sluiten omdat die onrendabel zou zijn geworden.