In de afgelopen week is het aantal geregistreerde gevallen van de mazelen toegenomen met 145, waarmee het totaal op 466 komt.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Een week geleden lag het aantal gevallen op 321. Het RIVM ziet nog geen reden voor ongerustheid, omdat de stijging past bij de ontwikkeling van een epidemie.

"De nieuwe gevallen zijn allemaal in de regio waarin een lage vaccinatiegraad is, de zogeheten bible belt", laat een woordvoerder van het RIVM weten. In deze regio,  die loopt van Zeeland tot Overijssel, wonen veel mensen met een reformatorische achtergrond die vanwege hun geloof afzien van vaccinatie.

De laatste grote uitbraak van mazelen was in juni 1999 tot en met mei 2000. Ruim drieduizend patiënten werden destijds geteld. Daarvan overleden drie kinderen en werden ongeveer 150 kinderen in het ziekenhuis opgenomen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Rode hond

Het aantal gevallen van rodehond is ook gestegen. Inmiddels zijn er 50 besmettingen gemeld. Vorige week waren dat er nog 11. Al deze gevallen zijn gelinkt aan een reformatorische basisschool in de regio Hollands-Midden.

Voor zover bekend zijn al degenen die nu besmet zijn met rodehond niet gevaccineerd. Van de mensen die besmet zijn met mazelen, is 95 procent niet gevaccineerd, zegt het RIVM.

De meeste patiënten met mazelen zijn tussen de 4 en de 12 jaar. Bij rodehond is dat ook zo, maar er is ook iemand van 39 jaar besmet.

Vijf vragen over mazelen | Vijf vragen over rode hond