De familie van de in Jemen ontvoerde journaliste Judith Spiegel heeft in actualiteitenprogramma Knevel en Van den Brink dinsdagavond gereageerd op haar ontvoering en die van haar man Boudewijn Berendsen.

''Wij weten dat Buitenlandse Zaken er volop mee bezig is", staat in de schriftelijke verklaring.

"We beseffen dat het beleid is dat er niets wordt losgelaten. Wat wel wordt losgelaten, is als eerste bij ons bekend."

"Uiteraard vinden we dit heel moeilijk, maar onze enige prioriteit is dat Judith en Boudewijn zo snel mogelijk vrijkomen en in veiligheid zijn. We waarderen hoe de media hier tot nu toe mee zijn omgegaan."

Gezondheid

Een stamhoofd, die betrokken is bij het bemiddelingsproces van de ontvoering in Jemen, laat aan CNN weten dat de gezondheid van het koppel stabiel is. Ze gaan echter wel door een depressie.

Ook laat het stamhoofd, die anoniem wenst te blijven, weten dat de veiligheid van Spiegel en Berendsen voorop staat. "De regering heeft aan diverse stamhoofden gevraagd om betrokken te zijn in de zaak en mee te helpen aan een veilige vrijlating."

Het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet ingaan op de vraag wie achter de ontvoering zit. "In het kader van deze zaak is het beter dat we geen commentaar geven. Maar we verzekeren dat we ons best doen."

Of Jemen weet waar het Nederlandse koppel gevangen zit, kon niet worden gezegd.

Filmpje

De twee werden begin juni ontvoerd door gewapende mannen. Maandag dook op Facebook een filmpje op waarin Spiegel en Berendsen een dramatische oproep doen aan Nederland om iets aan hun situatie te doen. Ze zegt dat ze zullen worden doodgeschoten als er binnen tien dagen geen oplossing is.

Bij het begin van hun ontvoering hebben de twee contact gehad met de Nederlandse ambassadeur in Jemen, maar ''tot nu toe is er niets gebeurd''. Ze roepen iedereen in Nederland, de regering, de ambassade en de media op om in actie te komen. ''Ga akkoord met hun voorwaarden. Doe iets met zijn allen.''

Losgeld

De video zou zaterdag al op Youtube zijn geplaatst en enige tijd daarna op Facebook. Spiegel werkt vanuit de hoofdstad Sanaa als freelancejournaliste voor onder meer de NOS, NRC Handelsblad, Elsevier en de Vlaamse omroep VRT. Ontvoeringen in Jemen gaan veelal over losgeld.