In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 zijn zeven schilderijen gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Zes van de zeven verdachten staan terecht voor de rechtbank in Roemenië. Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen.

27 juni: De laatste verdachte in de schilderijenroof is donderdagavond uitgeleverd aan Roemenië om daar te worden berecht. 

14 maart: Hoofdverdachte Radu Dogaru en zijn handlanger Eugen Darie stappen naar de Hoge Raad voor lagere straffen. Volgens advocaat Dancu zijn de straffen die de twee in februari kregen nog steeds veel te zwaar. De vier andere verdachten in de zaak zijn nog niet veroordeeld.

27 februari 2014: De hoofdverdachte Radu Dogaru en verdachte Eugen Darie hebben in hoger beroep een lagere straf opgelegd gekregen. Dogaru is nu veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en zijn handlanger Darie krijgt vijf jaar en vier maanden.

6 december: De hoofdverdachte in de kunstroofzaak, Radu Dogaru, gaat in beroep tegen zijn celstraf, die de rechter in Boekarest vorige week oplegde. Een tweede hoofdverdachte, Adrian Procop, is in het Englese Manchester opgepakt. Procop was de enige verdachte die nog voortvluchtig was.

2 december: Het Openbaar Ministerie (OM) in Roemenië maakt bekend in hoger beroep te gaan in de zaak tegen de twee hoofdverdachten.

26 november: Een Roemeense rechtbank veroordeelt hoofdverdachte Radu Dogaru en Eugen Darie tot zes jaar en acht maanden cel. Darie gaat in hoger beroep.

19 november: Justitie in Roemenië eist achttien jaar cel tegen hoofdverdachte Radu Dogaru. Daarover wil de rechter op 26 november uitspraak doen. Voor de overige verdachten wordt de zaak voor de derde keer uitgesteld. De rechter wil wel dat de zaak op 3 december afgerond is.

22 oktober: Tijdens de rechtszaak bekennen vier verdachten schuld. Zo geeft hoofdverdachte Radu Dogaru toe dat hij de doeken heeft gestolen, maar vroeg zich tegelijk af of het de originele doeken waren of dat het slechts kopieën waren. Zijn moeder Olga zegt onschuldig te zijn.

Op de ochtend van de procesdag maakt advocaat Catalin Dancu van de zes verdachten bekend een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Rotterdam en de Kunsthal. Hij verwijt het hen dat het proces niet goed verloopt. Er zouden stukken niet op tijd naar Roemenië zijn gestuurd.

10 september: Op de eerste zittingsdag besluit de rechter na ongeveer een uur het proces opnieuw te verdagen, tot 22 oktober. Volgens de advocaten van de verdachten staan er vormfouten in het strafdossier en moet dat opnieuw worden opgesteld. De rechter gaat daar in mee.

13 augustus: Het proces in Roemenië tegen vijf van de zes verdachten is op verzoek van de advocaten verdaagd tot 10 september. Er ontbreekt belangrijke informatie van de Triton Foundation, de eigenaar van de zeven gestolen doeken, in het dossier.

12 augustus: Advocate Maria Vasii van een van de hoofdverdachten zegt in Eenvandaag dat de zeven doeken nog bestaan en kunnen worden teruggegeven. Ze eist bovendien dat het proces wordt opgeschort en naar Nederland wordt verplaatst.

8 augustus: Uit politiedocumenten in handen van het AD zou blijken dat de beveiligers en politieagenten pas na vijf kwartier doorhadden dat de schilderijen gestolen waren. De kunstwerken zouden nog een nacht in een auto hebben gelegen, en pas de volgende dag door de dieven zijn opgehaald. De politie ontkent dat het geblunderd heeft, maar bevestigt dat de politie aanvankelijk wegging, omdat er geen braaksporen waren.

Er kan definitief gesteld worden dat ten minste drie van de zeven schilderijen verbrand zijn, maakte het Roemeens Nationaal Historisch Museum bekend tijdens een persconferentie. De werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse zijn tot as vergaan. Mogelijk is ook een werk van Lucian Freud verbrand.

Over de overige drie werken is geen zekerheid te geven. De twee werken van Claude Monet en een van Pablo Picasso zijn op papier gemaakt en zullen dus nooit in een sporenonderzoek worden aangetroffen.

22 juli: Uit nader onderzoek naar de as uit de kachel van Olga Dogaru blijkt dat drie van de zeven schilderijen daarin verbrand zijn, laat de onderzoeksleider weten. Dogaru zelf zou haar bekentenis over het verbranden van de schilderijen hebben ingetrokken, meldden Roemeense media.

16 juli: De leider van het Roemeense onderzoeksteam zegt tegen Roemeense media dat de zeven schilderijen allemaal verbrand zijn. Het Rotterdamse OM en de Kunsthal hebben daar nog geen officiële bevestiging van gekregen.

15 juli: Zes mensen zijn in Roemenië aangeklaagd twee voor de roof en vier als medeplichtige. Een van de vier personen die van medeplichtigheid wordt verdacht, is voortvluchtig.

29 mei: Resten van een verbrand kunstwerk worden gevonden in het huis van Olga Dogaru, de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru. Al eerder gingen er geruchten dat twee van de gestolen werken zouden zijn verbrand. De dieven zouden dit hebben gedaan, omdat het hun niet lukte de schilderijen te verkopen.

26 maart: De schilderijen hebben een totale waarde van 18 miljoen euro, bevestigt het Openbaar Ministerie Rotterdam na berichtgeving van De Telegraaf. Drie van de gestolen werken blijken tekeningen te zijn, geen schilderijen.

22 januari: Kort nadat Roemeense media melden dat er verdachten zijn opgepakt, bevestigt de Rotterdamse politie het nieuws. Het gaat om drie verdachten, ze zitten vast en worden verhoord. De schilderijen zijn nog niet terecht.

8 januari 2013: De Kunsthal blijkt eerder te zijn beroofd. In 2002 verdween een ring van verzamelaar René van der Star. Die roof werd destijds bewust stilgehouden. Van der Star ontkent overigens dat de ring gestolen is.

19 oktober 2012: De politie geeft beelden vrij van de inbraak in de Kunsthal. Dat levert slechts vijf extra tips op.

17 oktober 2012: De Kunsthal gaat weer open voor publiek; de lege plekken op de muren zijn opgevuld. Tegelijk klinkt er van verschillende kanten dat de beveiliging niet optimaal was, iets wat door de Kunsthal wordt betwist.

16 oktober 2012: In de vroege ochtend van 16 oktober wordt bekendgemaakt dat er zeven schilderijen zijn gestolen in de daaraan voorafgaande nacht.

De goed voorbereide inbrekers weten precies welke werken zij mee moeten nemen. Het gaat om kunstwerken van Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. Gezamenlijk zijn de schilderijen vele miljoenen waard, er gaan bedragen rond van 100 tot 200 miljoen euro.

In de dagen na de roof krijgt de politie al tientallen tips.