De schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam zijn gestolen, zijn allemaal verbrand. Dat heeft de leider van het onderzoeksteam van justitie in Roemenië dinsdag gezegd tegen Roemeense media.

Het OM in Rotterdam kan de berichten niet bevestigen, meldt een woordvoerder dinsdag aan NU.nl. "Wij zijn afhankelijk van het onderzoek van de Roemeense autoriteiten. En zij zeggen dat het onderzoek nog niet is afgerond."

De Kunsthal laat in een verklaring weten ook nog geen officiële bevestiging te hebben gehad dat de schilderijen zijn verbrand.

''Mocht dit waar zijn, dan is daarmee het laatste sprankje hoop, namelijk dat ze terugkomen, vervlogen'' aldus een woordvoerder van de Kunsthal. Ze noemt dat dan ''een verlies dat elke kunstliefhebber zal raken. Als het klopt, onderstreept dit de zinloosheid van de daad.''

De schilderijen werden in de nacht van 15 op 16 oktober uit de Kunsthal ontvreemd. Het gaat om zeven doeken met een geschatte waarde van 18 miljoen euro. De werken zijn gemaakt door Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud.

Fornuis

Berichten deden al langer de ronde dat de schilderijen waarschijnlijk door de dieven waren verbrand. Eind mei werd tijdens een onderzoek door de Roemeense politie as aangetroffen in het fornuis van de moeder van de Roemeense Radu Dogaru, een van de hoofdverdachten in de zaak.

Kunstexperts van het nationaal museum in Roemenië hebben in opdracht van justitie gevonden as onderzocht en daar bleek uit dat het resten van de kunstwerken zijn.

De moeder van Radu Dogaru heeft de gestolen schilderijen in haar woning in het dorpje Carcaliu in Oost-Roemenië verstopt, nadat de drie hoofdverdachten de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt konden. De verdachten wilden de schilderijen verkopen aan de Russische maffia, aldus justitie.

Ook werd een Roemeense modekoning benaderd door de drie, die letterlijk met de schilderijen opgerold in een boodschappentasje door de Roemeense hoofdstad Boekarest leurden in de hoop ze kwijt te raken.

Rubber laarzen

Toen ze uiteindelijk begrepen dat de werken zo beroemd waren dat ze nooit te gelde konden worden gemaakt, werden de schilderijen naar de moeder van Dogaru gebracht. Daar werden ze eerst verstopt, daarna begraven op het lokale kerkhof en uiteindelijk samen met huisvuil en rubber laarzen opgestookt in de houtkachel.

''Het werd me duidelijk dat ze iets verschrikkelijks hadden gedaan en we waren bang gestraft te worden'', zo zou de moeder in haar bekentenis hebben verklaard. Zes verdachten in deze zaak zijn maandag aangeklaagd en zullen later worden berecht.

Pigmenten

De specifieke pigmenten voor de verfkleuren geel en rood en de restanten van de kopspijkers die zich nog in de doeken bevonden, zijn bepalend geweest in het onderzoek. Dat zegt directeur-generaal Ernest Oberlander Tarnaveanu van het Nationaal Historisch Museum dinsdagavond in de Roemeense media.

De directeur is woordvoerder van het onderzoeksteam van specialisten dat zich in opdracht van justitie drie maanden heeft beziggehouden met het onderzoeken van de asresten.

Slechte beveiliging

De verdachten van de kunstroof kozen de Kunsthal uit vanwege de slechte beveiliging, zo blijkt uit de onderzoeksverslagen van justitie volgens het Roemeense persbureau Agerpres.

De drie Roemenen reden in de auto rond en bezochten op basis van hun GPS-systeem meerdere musea in de stad, in de hoop voorwerpen te kunnen stelen om in het buitenland te verkopen. Zo bezochten ze ook het natuurhistorisch museum, maar constateerden dat ze met opgezette vogels waarschijnlijk niet veel konden verdienen.

Vervolgens staken ze de straat over om binnen te kijken bij de Kunsthal. Daar zagen ze dat er binnenkort een expositie zou worden geopend met werken van bekende schilders. Volgens justitie hebben de verdachten meerdere bezoeken aan de Kunsthal afgelegd en besloten ze mede door afwezigheid van beveiligingscamera's in de nacht van 15 op 16 oktober 2012 toe te slaan.

Overzicht van gebeurtenissen rond de kunstroof