De uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag hun intrek hebben genomen in een gekraakt pand in de buurt van het Rembrandtpark in Amsterdam-West hoeven niet te rekenen op steun van de gemeente en hulpverleningsinstanties.

''Amsterdam faciliteert één locatie en dat is de Vluchtflat'', liet een woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan weten.

Een groep Somaliërs heeft de flat aan de Jan Tooropstraat verlaten en verruild voor een leegstaand kantoorpand. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk.

In de Vluchtflat helpen organisaties als HVO/Querido en het Leger des Heils de illegalen. Dat is onlangs afgesproken met Van der Laan en de betrokken organisaties. Woningcorporatie De Key stelt het pand tot 1 oktober beschikbaar. ''De stad faciliteert geen tweede plek'', benadrukte de zegsvrouw van de burgemeester.

Vechtpartij

Eerder deze maand verliet een groep Somaliërs ook al de flat na een vechtpartij. Ze brachten toen enkele nachten in de stad door, op de Dam en voor het stadhuis.

De politie hield uiteindelijk in de derde nacht 31 Somaliërs aan omdat ze niet wilden vertrekken. Ze konden na hun vrijlating terugkeren naar de Vluchtflat op voorwaarde dat ze zich aan de daar opgestelde regels zouden houden.