Een vliegtuigbom uit de IJssel bij Westervoort is zondagmorgen iets voor 7.30 uur succesvol tot ontploffing gebracht.

De gemeente meldde op Twitter dat de bom iets voor 7.30 uur tot ontploffing was gebracht.

De bewoners van twee huizen vlakbij de rivieroever moesten hun woning tijdelijk verlaten. Nog eens 4000 omwonenden in een straal van 1300 meter rondom de plek van de bom moesten binnen blijven maar mochten vanaf 7.50 uur weer naar buiten.

Duikers van de Explosieven Opruimingsdienst gingen rond 5.30 uur het water in om de bom uit de rivier te takelen. Het projectiel werd op een zandheuvel gelegd en door een graafmachine met zand bedekt, om rondvliegende scherven zo veel mogelijk te voorkomen.

Tweede Wereldoorlog

Het explosief uit de Tweede Wereldoorlog werd een paar maanden geleden gevonden op de bodem van de rivier tijdens een duikoefening van de Arnhemse brandweer. Om de bom veilig te laten ontploffen, werd de scheepvaart zondagmorgen stilgelegd. Ook auto's en treinen in de buurt mochten tijdelijk niet passeren. 

Voor de zekerheid moesten ze ook bij de ramen uit de buurt blijven, adviseerde de gemeente. Het projectiel zou eigenlijk begin juni al uit de rivier worden gehaald, maar dat ging toen niet door omdat het hoogwater was.

'Voorspoedig'

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) had zondag zo'n 3 uur uitgetrokken voor de operatie, maar was na 2 uur al klaar. ''Alles verliep gewoon voorspoedig", verklaart een woordvoerster van de gemeente. Volgens haar waren er meer dan honderd EOD-medewerkers, politieagenten en andere betrokkenen op de been om de explosie van het 250 kilo zware gevaarte in goede banen te leiden.

Omdat de bom in een afgelegen uiterwaard is ontploft, zullen bewoners geen last hebben van bijvoorbeeld zanddeeltjes in de straten. De ontploffingslocatie blijft de komende dagen afgezet om nieuwsgierige Westervoorders te weren. De bom was hoogstwaarschijnlijk bedoeld om in de oorlog een nabijgelegen spoorbrug te vernietigen.