Verkeer dat niet per se in Nijmegen hoeft te zijn, kan die stad de komende week beter mijden. Ook op de snelwegen A15, A50 en A73 rond Nijmegen krijgt het verkeer de hele week met files en vertragingen te maken. 

Dat komt door de Vierdaagse, die dinsdag van start gaat. De bijbehorende feesten beginnen zaterdagmiddag om 12 uur.

De Nijmeegse binnenstad is dagelijks vanaf 12 uur afgesloten en op dinsdag en woensdag al vanaf 10 uur. Feestvierders van buiten de stad kunnen volgens de gemeente het beste parkeren bij transferia ten noorden en ten zuiden van de stad. Vanaf de transferia rijden vrijwel voortdurend pendelbussen naar het centrum.

Rondom het stadscentrum zijn extra taxistandplaatsen ingericht. De NS laten ook 's nachts extra treinen rijden. Feestvierders kunnen met een nachtbus naar huis, terwijl lopers in de speciale vroegbussen kunnen stappen om de startplaats te bereiken. Deze groepen komen elkaar traditioneel in de vroege ochtenduren tegen.

Startkaarten

Rijkswaterstaat verwacht dat het vooral op maandag en vrijdag moeilijk zal zijn om naar of langs Nijmegen te komen.

Maandag ontstaat altijd grote drukte als de wandelaars hun startkaarten moeten ophalen. Op vrijdag heeft de intocht plaats en zijn vrijwel alle doorgaande wegen in Nijmegen geheel of gedeeltelijk afgesloten. Langs de omliggende snelwegen staan de hele week lichtbakken met waarschuwingen en omleidingsadviezen.

In de stad heeft de gemeente ook lichtkranten opgehangen. Feestvierders kunnen daarop zien bij welke podia en evenementenpleinen het te druk is en waar ze nog wel terecht kunnen.

Ook melden de lichtkranten alternatieve looproutes als straten niet meer begaanbaar zijn door de drukte. De Vierdaagsefeesten trekken elk jaar zo'n 1,5 miljoen bezoekers. Voor de Vierdaagse hebben zich 46.000 lopers ingeschreven.

Alles over de Nijmeegse Vierdaagse l Actueel weerbericht
Foto's van de Vierdaagse l Uw foto's op NU.nl? Stuur beelden in via NUfoto