Vluchten vanaf de Amsterdamse luchthaven Schiphol vertrokken in juni vaker op tijd dan vluchten vanaf andere Europese luchthavens. 

Schiphol neemt op de wereldwijde ranglijst van grote luchthavens wat betreft punctualiteit zelfs de derde plaats in. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het Amerikaanse Flightstats.

Op het Europese toneel is Schiphol lijstaanvoerder over juni, met 83,5 procent van de vluchten die volgens schema de startbaan verlieten. Daarmee blijft Schiphol de luchthaven van München (83,3) nipt voor. 

Vergeleken met grote Europese vliegvelden als Heathrow in Londen (71,4 procent op tijd) en Charles de Gaulle in Parijs (58,7 procent op tijd) doet Schiphol het uitstekend.

Vanaf de luchthaven van Istanbul vertrok in juni slechts 38 procent van de vluchten volgens schema. Ook vanuit Moskou en Lissabon vertrok minder dan de helft op tijd.

Bekijk een vergelijk met de drukste luchthavens wereldwijd:

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Flightstats. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Op de wereldwijde ranglijst van de drukste luchthavens wereldwijd moet Schiphol alleen Haneda Airport en Narita Airport in de Japanse hoofdstad Tokio voor zich dulden. Vanaf deze luchthavens vertrekt respectievelijk 95 procent en 86,3 procent van de vluchten volgens schema. Haneda is vrijwel elke maand lijstaanvoerder.

Opvallend is dat veel Chinese luchthavens al geruime tijd slecht presteren. Vanaf de luchthaven van Peking vertrok in juni slechts 18,3 procent van de vluchten op tijd. Pudong Airport in Sjanghai doet het met 28,7 procent volgens schema maar net iets beter. 

KLM

KLM is over juni ook vertegenwoordigd in de bovenste regionen van de ranglijst. Van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vertrok in juni 89,7 procent van de vluchten op tijd.

Daarmee komt de KLM op de zevende plaats op de ranglijst van de grootste luchtvaartmaatschappijen. South African Airways is met 93,3 procent van de vluchten volgens schema lijstaanvoerder, gevolgd door Gulf Air uit Bahrein en het Japanse ANA. 

Bekijk een vergelijk van de grootste luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Flightstats. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen