Door de bouwputten voor de Noord-Zuidlijn was het gebied voor Amsterdam Centraal de afgelopen 10 jaar een soort schiereiland. Vanaf vrijdag wordt het langzaamaan weer een eiland.

Heeft u foto's bij dit bericht? Stuur ze in via NUfoto

Dat zegt Hoite Detmar, directeur omgeving en reizigers bij de Noord-Zuidlijn.

Rond half tien werd een gat vergroot in de damwand waardoor er weer water in de enorme bouwput stroomt. Daardoor kunnen er dit najaar weer rondvaartboten voor het station langs varen. In totaal komt er ongeveer 15.000 kuub water in de put, zo'n 200 kuub per uur.

Naar verwachting is hij maandagochtend gevuld. Dat gebeurt gecontroleerd, zodat als er iets misgaat sneller kan worden ingegrepen.

''Het water is heel kenmerkend voor dit gebied. We brengen dat nu weer terug. Toeristen kunnen dan, als ze uit het station komen, zien: oh ja, dit is Amsterdam.'' Als de kuip, van ongeveer een voetbalveld groot en 10 meter diep, maandag is gevuld, worden de damwanden weggehaald. Dat duurt ongeveer drie weken.

Ergernis

Schipper Marco van den Berg van rederij Plas stond vrijdagochtend even te kijken bij het schouwspel. De bouwwerkzaamheden leidden tot best wat overlast, dus hij is blij dat het water terug komt.

''We krijgen een stukje Amsterdam terug'', zei de schipper. ''Je krijgt weer wat lucht hier voor de rondvaart. Het was toch altijd een beetje grotachtig als je onder die bouwput door moest. En als je plezierbootjes tegenkwam, die daar niet mochten komen, dan had je een probleem.''

Ook ergerde hij zich aan de bouwkeet die het uitzicht op de Sint Nicolaaskerk, tegenover Centraal Station, belemmerde. ''Je wijst de kerk aan en de toeristen zien een bouwkeet. Dat ze dat nou niet op een andere manier konden doen.''

De Noord-Zuidlijn is de nieuwe metrolijn die Amsterdam-Noord in 2017 met de Zuidas moet verbinden.