De dode wolf, die de gemoederen al bijna een week bezighoudt, zou zomaar een grap kunnen zijn. Dat sterke vermoeden heeft althans Faunabeheer Flevoland.

"Het dode dier is zo goed als zeker neergelegd als grap", zegt Nettie van den Belt van Faunabeheer tegen NU.nl. Dit vermoeden had ze vrijwel meteen.

In de buurt van Luttelgeest, waar het dier is gevonden, wonen veel Oost-Europeanen die in de kassen werken. Die zouden een paar jaar geleden een soortgelijke grap hebben uitgehaald met een dode zeehond.

"Waarschijnlijk hebben ze in Duitsland een wolf aangereden en in de auto gegooid." Ze heeft nooit hard gekregen dat de zeehond toentertijd een grap was. "Maar zo'n beest op het vaste land is onmogelijk. En nu hebben we weer hetzelfde vermoeden"

Schuw

"De wolf is een schuw dier die bang is voor mensen", zegt Van den Belt. "Daarom ligt het niet voor de hand dat een wolf opduikt in een redelijk dichtbevolkt gebied."

Ook gaat het om een jong vrouwtje dat alleen was, terwijl wolven in roedels leven en had het beest een bever in haar maag. Dat terwijl bevers niet voorkomen in de omgeving van Luttelgeest. "Het is logischer als de wolf een ree of schaap in de maag had."

Niet gemeld

Tenslotte vindt ze het verdacht dat de persoon die het dier heeft aangereden zich niet heeft gemeld. "Zo'n aanrijding veroorzaakt veel schade", aldus Van den Belt. "En als het een vrachtwagen of tractor was geweest, dan had de wolf wel even gewacht met oversteken vanwege het lawaai."

Onderzoekers moeten nog met zekerheid vaststellen dat het echt om een wolf gaat. Naturalis heeft maandag het dode dier onderzocht. Na autopsie waren de onderzoekers voor 98 procent zeker dat het om een wolf gaat.

Naturalis

DNA-onderzoek moet de doorslag geven. Het zou dan voor het eerst in 150 jaar zijn dat er een wolf in Nederland zou zijn. Van den Belt zegt dat ze Naturalis heeft geconfronteerd met haar vermoedens middels een mailtje. "Daar heb ik geen reactie op gehad."

Ze zegt wel dat, ondanks haar sterke vermoeden van een grap, dat het niet onmogelijk is dat er daadwerkelijk een wolf heeft rondgelopen in de Flevopolder. "Zeg nooit nooit!"

Geen steekhoudende argumenten

Jaap Mulder van Naturalis heeft in een reactie tegenover NRC gezegd dat de argumenten voor een grap 'onzin zijn'. "Het zijn geen steekhoudende argumenten. Zo had het beest de bever ergens in de IJssel ten zuiden van Zwolle gevangen kunnen hebben. Ook kunnen wolven makkelijk in hun eentje aan de zwerf."

Mulder zegt ook geïnteresseerd te zijn in de persoon die het dier heeft aangereden. " Ik wil bij deze best nog een keer een oproep doen, wie in de nacht van 3 op 4 juli bij Luttelgeest was en iets gemerkt heeft. Maar er worden per jaar ook honderden dassen gevonden, waarvoor niemand zich meldt. Deze wolf was groter, maar misschien was het voertuig ook groter en is hij aangereden door een vrachtwagen."

Marknesse

Omroep Flevoland wist donderdag ook te melden dat het dode dier niet is gevonden in Luttelgeest, maar in Marknesse. Het deel van de Uiterdijkenweg waar het beest lag valt namelijk onder Marknesse.

De grondeigenaar liet dat weten en de gemeente Noordoostpolder bevestigde dit later.