Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering haar verantwoordelijkheid neemt jegens de overlevenden van het bloedbad in Srebrenica. 

Dat zegt een aantal organisaties in een beginselverklaring die donderdagmiddag op het Plein in Den Haag is voorgelezen tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking.

''Tot nu toe heeft de regering nog nooit in heldere, krachtige bewoordingen erkend dat ons land een directe medeverantwoordelijkheid draagt voor de dood van meer dan 8000 mensen in de moslimenclave. Nooit is tegen de overlevenden gezegd dat we op kritieke punten te kort zijn geschoten. Nooit is een open gesprek aangegaan. Nooit zijn excuses aangeboden! Deze ontkenning doet pijn. Onnodig veel pijn'', aldus de verklaring.

De tekst is opgesteld namens IKV Pax Christi, BiH Platform, Politiek Comité Stari Most, IZBN, Vereniging van Overlevenden van de Genocide van Srebrenica en jongerenorganisatie Mladi BiH.

Dutchbat

Op 11 juli 1995 veroverde het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic de door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat beschermde moslimenclave in Oost-Bosnië. 

Daarbij werden duizenden moslims gedood, merendeels mannen. Nederlandse militairen konden de massamoord niet voorkomen.

Overgeleverd

In de beginselverklaring wijzen de organisaties op een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat heeft vastgesteld ''dat Bosnische mannen op bevel van Nederlandse officieren van de compound zijn weggestuurd en, willoos overgeleverd aan de Serviërs, een wisse dood tegemoet gingen.''

De ondertekenaars verwijten de Nederlandse regering de moeilijke ethische en politieke discussie uit de weg te gaan. ''Ook geeft Nederland nog steeds geen gehoor aan de oproep van het Europees parlement om van 11 juli een nationale gedenkdag te maken.''

Monument

In 2009 liet toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen weten dat de jaarlijkse bijeenkomst in Potocari (gemeente Srebrenica) op 11 juli ''als de belangrijkste en enige authentieke herdenking'' in ere moet blijven. Verhagen liet blijken niets te voelen voor een nationale herdenking in Nederland.

De ondertekenaars van de beginselverklaring willen zich inzetten voor een Nationaal Srebrenica Monument. Ook willen ze dat Nederland blijvend fondsen beschikbaar stelt voor de wederopbouw van Srebrenica en de terugkeer van vluchtelingen.

Herbegrafenis

Donderdag hebben tienduizenden mensen zich in Bosnië verzameld om de herbegrafenis bij te wonen van 409 onlangs geïdentificeerde slachtoffers van de genocide in Srebrenica. 

Onder de slachtoffers zijn 43 tieners en een baby, die de bewuste 11 juli ter wereld kwam en diezelfde dag overleed. De 409 worden begraven op een speciale begraafplaats voor genocideslachtoffers in de buurt van Srebrenica. In totaal zijn nu 6066 slachtoffers geïdentificeerd, 2306 worden nog steeds vermist.