Het Openbaar Ministerie heeft donderdagochtend in hoger beroep werkstraffen en een celstraf geëist tegen vijf verdachten van betrokkenheid bij de Facebookrellen in Haren in september vorig jaar.

De hoogste eis, een celstraf van 42 dagen waarvan 26 voorwaardelijk, was tegen een man uit Groningen.

Justitie eiste ook een voorwaardelijke boete tegen de vijf en een storting van vijfhonderd euro in het schadefonds voor de slachtoffers. De vijf worden verdacht van openlijke geweldpleging en een van hen bovendien van opruiing. Ze werden vorig jaar door de rechtbank al veroordeeld.

Een aantal relschoppers tekende zelf beroep aan. Ook justitie ging in een aantal zaken in hoger beroep omdat de politierechter aanvankelijk niet altijd meeging met de eis om de verdachten geld te laten storten in een schadefonds.

De eis werd steeds afgewezen omdat er nog te veel onduidelijkheden waren over het fonds. Bij latere zaken had het OM die weggenomen.

Verjaardag

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag.

Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feest ging, waarna honderden jongeren naar het dorp afreisden. Al snel werd gesproken van Project-X Haren, naar de film Project X waarin een feestje ook volledig uit de hand loopt. Voor betrokkenheid bij de rellen werden meer dan honderd mensen aangehouden.

Donderdagmiddag en ook vrijdag verschijnen meer verdachten voor het hof Arnhem-Leeuwarden.