Het aantal meldingen van mazelenpatiënten is in de afgelopen week verder gestegen van 230 naar 321 gevallen.

Dat heeft het RIVM donderdag gemeld.

Een week gelden was het aantal patiënten al gestegen van 161 naar 230. Ten opzichte van vorige week zijn er 8 nieuwe ziekenhuisopnames bijgekomen. Ook is er deze week voor het eerst een besmetting in de regio Twente.

Het RIVM tekent zelf al aan dat er signalen zijn dat dit aantal een "grote onderschatting is van het werkelijk aantal ziektegevallen". Het werkelijke aantal gevallen van mazelen ligt waarschijnlijk stukken hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen. In de regio Zeeland is het aantal besmettingen opvallend toegenomen.

De mazelenepidemie concentreert zich in de zogeheten biblebelt. Daar wonen veel mensen met een reformatorische achtergrond die vanwege hun geloof afzien van vaccinatie. Buiten deze regio zijn geen gevallen van mazelen bekend, laat het RIVM weten.

De laatste grote uitbraak van mazelen was in juni 1999 tot en met mei 2000. Ruim drieduizend patiënten werden destijds geteld. Daarvan overleden drie kinderen en werden ongeveer 150 kinderen in het ziekenhuis opgenomen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen