De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord in Rotterdam lijkt voorlopig niet door te gaan. 

Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad die een beslissende stem in deze kwestie heeft, is tegen de bouwplannen.

De hele fractie (veertien raadsleden) zal donderdag unaniem tegen de nieuwbouw stemmen. Dat kondigde fractievoorzitter Ronald Schneider van de partij woensdagavond aan in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink nadat de fractie er eerder op de avond intern over had gesproken.

Risico

Leefbaar Rotterdam vindt dat de gemeente te veel risico loopt met een garantstelling van 165 miljoen euro voor de bouwplannen, die al met al bijna 400 miljoen euro kosten. Volgens Schneider is het ook slecht uit te leggen aan Rotterdammers waarom er een nieuw stadion moet komen.

De stem van Leefbaar Rotterdam is cruciaal. Omdat coalitiepartij D66 ook tegen de nieuwbouw is, moesten de andere coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA buiten de coalitie op zoek naar een meerderheid. Schneider gaat ervan uit dat de bouwplannen nu van de baan zijn.

Sinds 2006 zijn de gemeente Rotterdam en Feyenoord bezig met plannen voor een nieuwe thuisbasis voor Feyenoord. Het huidige stadion, de in de jaren dertig gebouwde Kuip, biedt onvoldoende ruimte om Feyenoord verder te laten groeien.

Volgens de plannen had het nieuwe stadion van Feyenoord in 2018 opgeleverd moeten worden.