Op een basisschool in de regio Midden-Nederland heerst rodehond. Van elf leerlingen is zeker dat ze de ziekte hebben gehad. 

Dat heeft directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektenbestrijding woensdag gemeld. Een woordvoerder van het Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu laat aan NU.nl weten dat de elf kinderen geen inenting hebben gehad, en daardoor de ziekte konden oplopen.

De school ligt in de zogeheten bijbelgordel. Daar wonen veel mensen van reformatorische gezindte die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie. In hetzelfde gebied heersen momenteel de mazelen.

De meeste kinderen in Nederland zijn op de leeftijd van 14 maanden ingeënt tegen mazelen, rodehond en de bof. Rodehond veroorzaakt net als mazelen vlekjes op de huid.

Volgens Coutinho is rodehond voor kinderen een onschuldige aandoening, en is het bovendien minder besmettelijk dan de mazelen. Voor zwangere vrouwen vormt de ziekte echter wel een risico omdat het virus geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

Epidemie

In 2004-2005 werd de bijbelgordel getroffen door de rodehond. Zo'n dertig zwangere vrouwen raakten toen besmet, wat bij elf kinderen ernstige afwijkingen veroorzaakte bij de geboorte. Twee ongeboren kinderen overleden aan de ziekte.

Mensen die al eens rodehond hebben gehad, kunnen dit niet opnieuw krijgen. Kinderen die nu ziek worden, zijn na de epidemie geboren.

Om die reden maakt het RIVM zich geen ernstige zorgen, omdat een groot deel van de groep niet-gevaccineerde mensen, onder wie vrouwen in de vruchtbare leeftijd, al immuun is. Wel is het RIVM alert op de ontwikkelingen. ''We houden het in de gaten'', aldus Coutinho.

Schippers

Eerder liet minister Edith Schippers, van Volksgezondheid, weten dat ze het onverantwoord vindt dat ouders kun kinderen niet laten intenten. Ze voelt echter niets voor verplicht vaccineren. ''We leven in een vrij land en ouders kunnen dit doen bij de gratie van andere ouders die wel laten inenten.''

Vijf vragen over de rode hond beantwoord