Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen steunt het initiatief van een groep prostituees uit de domstad voor het oprichten van een coöperatie om ramen in de stad zelf uit te baten. 

Dat heeft de burgemeester dinsdag gezegd bij de overhandiging van een petitie van Utrechtse raamprostituees.

In de petitie vragen de prostituees de burgemeester de ramen open te houden en ervoor te zorgen dat de vrouwen aan het werk kunnen blijven. Volgens RTV Utrecht hebben zo'n tweehonderd prostituees de petitie ondertekend.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen maakte onlangs bekend dat hij de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad gaat intrekken.

De vergunning wordt onder meer ingetrokken omdat de exploitant betrokken zou zijn bij mensenhandel. Een definitief besluit over de vergunning valt binnenkort.

Coörperatie

Vorige week werden de plannen van de groep prostituees over het oprichten van een coöperatie bekend. De gemeenteraad gaf al aan achter dat voorstel te staan en wilde dat het college het initiatief verder ondersteunt.

De gemeente meldt dinsdag te willen dat binnenkort ramen worden uitgebaat zonder dwang en misstanden. Een coöperatie kan volgens de gemeente een opmaat vormen 'naar zelfstandig werkende vrouwen die zelf beslissen en grip houden op hun eigen werk en leven'.

Wolfsen gaf verder aan dat er dinsdag een exploitatievergunning is aangevraagd voor werkruimten die eerder zijn gesloten. De gemeente stelt hier heel secuur naar te willen kijken, evenals naar een coöperatie, 'om misstanden in de toekomst te voorkomen'.

"Voor een doorstart naar een schone sector is samenwerking met de vrouwen en de exploitanten van de toekomst van groot belang."