Prins Friso is overgebracht naar Nederland vanuit het Wellington Ziekenhuis in Londen. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

Friso is dinsdag aangekomen op Paleis Huis ten Bosch, waar zijn gezin komende zomer ook zal verblijven, aldus de RVD.

Zijn toestand is onveranderd in een 'zeer gering bewustzijn' en wordt nog steeds omschreven als 'zorgwekkend', maar verdere behandeling in een ziekenhuis is niet noodzakelijk meer. 

Daarom worden naar mogelijkheden op lange termijn gekeken voor zijn verzorging in Nederland of het Verenigd Koninkrijk. De opties hiervoor worden de komende tijd in overleg met deskundigen onderzocht. 

Medisch team

In Huis ten Bosch zal een medisch team onder leiding van professor Jan van Gijn en Dr. Michael Kuiper hem verzorgen. In de verklaring staat dat de koninklijke familie het medische team van het Wellington Ziekenhuis hartelijk dankt ''voor de uitstekende en toegewijde verzorging''.

Prinses Mabel hoopt en verwacht dat de privacy van haar en haar gezin ook gerespecteerd wordt tijdens hun verblijf in Nederland. Dat heeft ze via de RVD laten weten. Ze benadrukt dat ze dankbaar is voor het respect voor privacy gedurende de laatste anderhalf jaar.

Skivakantie

De 44-jarige Friso raakte in een coma nadat hij op 17 februari 2012 tijdens zijn skivakantie in het Oostenrijkste Lech bij het off piste skiën getroffen werd door een lawine. Zijn hart stond 50 minuten stil, met ernstig hersenletsel tot gevolg. Op 1 maart werd hij opgenomen in het Londense ziekenhuis.

Op 19 november vorig jaar maakte het koninklijk huis bekend dat er af en toe sprake is van 'zeer gering bewustzijn'. Prins Friso trouwde in 2004 met Mabel Wisse Smit. Zij kregen twee dochters.

Lees ook :
Chronologie prins Friso | Overzicht leven prins Friso | Dossier prins Friso