Chahira ben M., die ervan wordt beschuldigd in januari haar dochter te hebben doodgestoken, is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar, maar psychologen hebben geadviseerd haar geen tbs op te leggen.

Dat zei althans haar advocaat Willem Jan Ausma maandag. De zaak tegen de 43-jarige vrouw dient dinsdag bij de rechtbank in Utrecht.

De moord op het meisje uit IJsselstein schokte Nederland begin dit jaar. Er werden zelfs Kamervragen gesteld over mogelijke eerwraak.

Volgens Ausma is er sprake van een familietragedie en liep een woordenwisseling tussen moeder en dochter uit op de fatale steekpartij. Het Openbaar Ministerie benadrukte eerder al dat het meisje niet zwanger was. Er circuleerden geruchten dat de ruzie daarover ging.

Ruzieachtige sfeer

Volgens Ausma ontstond er in de ouderlijke woning een woordenwisseling tussen moeder en dochter over het gedrag van de 16-jarige.

''Er ontstond een ruzieachtige sfeer waarbij de moeder een mes pakte dat toevallig in de badkamer lag. De dochter trok het mes naar zich toe en verwondde zichzelf in haar buik.''

Vervolgens ontstond er een worsteling, waarbij een steek het meisje fataal werd, legt Ausma uit. ''Moeder heeft direct 112 gebeld.''

Op het mes zijn sporen van vooral de moeder en vage sporen van de dochter gevonden. ''Het onderzoek hiernaar heeft geen nieuw licht op de zaak geworpen.''