Miljoenen euro's van Nederland die bedoeld waren voor de wederopbouw van Srebrenica zijn door fraude en corruptie niet op de goede plek gekomen.

Dat meent Camil Durakovic, de burgemeester van Srebrenica zondagavond in het tv-programma KRO Brandpunt.

Volgens Durakovic werken internationale hulporganisaties niet goed samen en kunnen de organisaties waar Nederlande mee samenwerkt nauwelijks resultaten laten zien. Zo komt het geld niet terecht bij de mensen die het 't hardst nodig hebben.

Het is komende week achttien jaar geleden dat Srebrenica viel. Zo'n achtduizend jongens en mannen kwamen hierbij om het leven. Volgens de burgemeester is na achttien jaar nog maar 10 procent van de vluchtelingen teruggekeerd. Duizenden vluchtelingen wonen nog in tijdelijke woningen in het nabijgelegen Tuzla.

Hulp

Nederland heeft sinds de val van de enclave 120 miljoen euro voor hulp gegeven. Een deel hier van werd besteed aan de identificatie van de slachtoffers. Tientallen miljoenen euro's waren daarnaast bedoeld voor wederopbouw, verzoening en economische ontwikkeling. Over de besteding hiervan bestaan grote twijfels.

Elk jaar geeft minister Lilliane Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking zo'n vijf miljoen euro aan Srebrenica. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Ploumen wilde in de uitzending van Brandpunt niet reageren.

De Nederlandse ambassadeur in Sarajevo weigert in Brandpunt over het mislukken van Nederlandse hulp te spreken. Wel geeft hij toe dat het moeilijk werken is in Bosnië. In de jaarverslagen van de ambassade over 2010, 2011 en 2012 wordt over 'verloren jaren voor Bosnië' gesproken.

Onderzoek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland berichten van fraude bij door Nederland gefinancierde projecten altijd onderzoekt. "De ambassadeur heeft over de besteding van gelden in Srebrenica geen klachten of berichten ontvangen die hebben geleid tot dergelijk onderzoek."

Volgens het ministerie is tussen 1995 en nu voor 25 miljoen euro in Srebrenica en omliggende dorpen 1650 huizen gebouwd of hersteld. Ook is er geld ter beschikking gesteld aan sociale woningbouw in het gebied.

Genocide

De val van de moslimenclave in Srebrenica geldt als een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Onder het oog van Nederlandse militairen worden in 1995 ruim achtduizend moslimmannen afgevoerd en vermoord. 

Het leidt in 2002 tot de val van het tweede kabinet Kok en een parlementaire enquête.