Het weren van uitpubliek tijdens wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord heeft succes gehad.

Dit blijkt zondag uit onderzoek van de NOS.

Zo'n vier jaar lang zijn er geen grote confrontaties geweest tussen supporters van beide clubs. Daarnaast is er bijna een miljoen euro bespaard aan politiekosten.

Werden er in 2008 nog zo'n vierhonderd agenten opgeroepen tijdens de klassieker, in 2012 waren dat er nog maar tweehonderd. Volgens de NOS scheelt dit zo'n 100.000 euro per wedstrijd.

Bovendien zou de maatregel ook verschil maken voor de clubs zelf. Ze hoeven geen stewards in te huren en kunnen meer kaartjes verkopen omdat er geen vakken leeg hoeven te blijven tussen de aanhangers van de uit- en de thuisclub. 

Evaluatie

Het weren van uitpubliek tijdens de klassieker werd in 2009 ingevoerd nadat er geregeld harde confrontaties waren tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord.

Hierdoor bleven politiekosten stijgen. Aanstaande vrijdag wordt de maatregel geëvalueerd en wordt bekeken of de supporters weer bij uitwedstrijden aanwezig kunnen zijn.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat het verschil in kosten bekeken moet worden. "Maar voetbal heeft een maatschappelijke betekenis.

Goede kant op

Het gaat om meer dan alleen een rekensom." Aboutaleb laat zich nog niet uit over of de maatregel volgend jaar wordt opgeheven.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vindt dat de harde kern van Ajax zich de afgelopen tijd goed heeft gedragen. Hij wijst hierbij onder meer op de huldiging van het kampioenselftal. "Als ik puur naar Amsterdam kijk, dan vind ik dat het de goede kant op gaat."