''Het ministerie van Justitie en Veiligheid weigert de stukken te openbaren waarin is besloten de advocaatskosten van haar voormalig secretaris-generaal Joris Demmink te betalen.'' 

Dat heeft Stichting de Roestige Spijker zondag gezegd. De stichting laat ook weten een kort geding te hebben aangespannen tegen Justitie met als eis dat de informatie alsnog wordt verstrekt.

Stichting De Roestige Spijker heeft zich onder meer ten doel heeft gesteld om ''doofpotpolitiek te bestrijden''. Volgens deze organisatie wordt Demmink ''al jarenlang beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens''.''Justitie ondernam tot op heden niets'', zegt stichting.

De Roestige Spijker wil dat de beschuldigingen onderzocht worden en probeert naar eigen zeggen te achterhalen ''waarom publiek geld aan de privé-verdediging van Demmink wordt besteed''.

Juridische kosten

Volgens de stichting heeft de staat voor 37.500 euro aan juridische kosten aan Demmink vergoed. ''Pogingen van De Roestige Spijker om te achterhalen op basis van welke afweging(en) is besloten publiek geld aan de privé verdediging van Demmink te spenderen worden door het ministerie van Justitie en Veiligheid gedwarsboomd'', aldus de stichting.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst zondag naar een eerdere reactie op een WOB-verzoek. In die reactie motiveert het ministerie waarom het de declaraties heeft betaald van een advocatenkantoor dat Demmink bijstond. Dat is gebeurd omdat volgens het ministerie aantijgingen tegen Demmink verband hielden met zijn functie. Vergoeding van juridische kosten is in overeenstemming met het reglement voor Rijksambtenaren.

Eerder deze week vroeg advocaat Matthijs Kaaks namens de stichting bij de rechtbank Utrecht om een getuigenverhoor. Hij verzocht de rechter onder meer om advocaat Adèle van de Plas te ondervragen, die eerder aangifte deed tegen Demmink en een man die zegt slachtoffer te zijn.