De autoriteiten op Schiphol hebben, sinds de zomervakantie in het zuiden 2 weken geleden begon, al drie keer weten te voorkomen dat een kind naar het buitenland werd ontvoerd. 

Dat meldde de marechaussee, die een campagne is begonnen om kindontvoeringen tegen te gaan.

''Ook minderjarigen moeten tegenwoordig een eigen paspoort hebben. Wanneer ze met één ouder reizen is toestemming van beide ouders nodig'', aldus een woordvoerder vrijdag.

Kindontvoeringen komen vaak voor bij allochtone kinderen van wie de ouders verschillende achternamen hebben, of wanneer het kind reist met een oom of tante naar bijvoorbeeld Turkije of Marokko. Maar ook komt het geregeld voor onder autochtone kinderen van wie de ouders gescheiden zijn.

''We hopen natuurlijk dat reizigers hun spullen in orde hebben als ze op reis gaan, maar anders doen we ter plekke onderzoek en kunnen we een noodreisdocument aanmaken. Maar dan zit je minstens een kwartier bij ons.''

Meldingen

Het Centrum Internationale Kinderontvoeringen ontving vorig jaar 175 meldingen van kinderontvoeringen. Daarbij waren 286 kinderen betrokken, die zonder toestemming van beide ouders zijn meegenomen naar een ander land.

Het CIKO is in 2006 opgericht en wordt door het ministerie van Veiligheid en Justitie gefinancierd. De organisatie geeft actuele informatie, advies en begeleiding aan iedereen die in zijn persoonlijke of professionele omgeving in aanraking komt met (dreigende) internationale kinderontvoering.