Een groep leerlingen en hun ouders houden het schoolgebouw van de International School in Almere bezet. Ze protesteren daarmee tegen de plotselinge sluiting van de school.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan NU.nl. De leerlingen eisen dat de gemeente Almere zich garant stelt voor de exploitatie van het gebouw. 

Een woordvoerder van de school laat desgevraagd weten dat hij zich de actie 'vanuit de emotie' wel kan voorstellen. De leerlingen vragen garanties dat de school na de zomervakantie openblijft. 

Bestuurslid van de school, Sandra Rijnbach, laat desgevraagd weten dat ze heel goed begrijpt dat de leerlingen verdrietig zijn. "Ik heb er begrip voor dat ze in actie komen. Dat zou ik ook doen", zegt ze. De leerlingen vragen garanties dat de school na de zomervakantie openblijft.

Kleine kans

Wethouder van onderwijs René Peeters (D66) bezoekt de school vrijdagmiddag. Hij gaat met de leerlingen en ouders in gesprek.

Een woordvoerder laat weten dat de gemeente Almere geen aandeel heeft gehad in het sluiten van de school. Volgens de woordvoerder zijn er gesprekken geweest met scholenstichting Het Baken, waar vier scholen bij zijn aangesloten, maar hebben die gesprekken niet mogen baten. De gemeente is 'teleurgesteld' dat er niets uit de gesprekken is gekomen.

Volgens een woordvoerder van Almere kan de gemeente proberen te bemiddelen, maar is de kans klein dat de gemeente daadwerkelijk iets kan betekenen.

Bekijk de beelden:

Onderwijslicentie

De International School Almere moet de deuren sluiten vanwege problemen met de onderwijslicentie. Voor een nieuwe licentie zijn aanpassingen nodig binnen de school maar het financiële risico is te groot om die door te voeren, aldus de school. 

Voor de circa tweehonderd leerlingen die door de sluiting worden getroffen wordt een oplossing gezocht. Ze worden ondergebracht bij andere scholen in de regio. De 23 personeelsleden moeten op zoek naar een andere baan.

Normale school

Volgens Rijnbach zitten er twee verschillende groepen leerlingen op de International School, waarvan een groep rechtmatig internationaal onderwijs volgt. Zij gaan naar andere scholen waar internationaal onderwijs wordt aangeboden.

De andere groep, voornamelijk Nederlandse leerlingen, moeten terug naar een normale school. Zij zaten op de International School omdat ze les in het Engels wilden.

Subsidie

Volgens de Onderwijsinspectie is uit onderzoek gebleken dat van verreweg de meeste leerlingen van de school niet duidelijk of de speciale subsidie die de school voor hen krijgt, wel terecht is. Leerlingen moeten namelijk een tijd in het buitenland op school hebben gezeten, of buitenlandse ouders hebben die in of vlak bij Nederland werken.

Slechts 1 van de 146 scholieren voldoet aan die eis om bekostiging voor deze internationale vorm van onderwijs te krijgen. 20 leerlingen voldoen hier niet aan, van de andere 125 is hun achtergrond niet duidelijk.

"Mogelijk voldoen ze wel aan de criteria, maar de leerlingendossiers bevatten hiervoor geen onderbouwing", concludeerde de Onderwijsinspectie eerder in een rapport.

Voorwaarden

Het ministerie van Onderwijs had in augustus al bij de school benadrukt dat de licentie die het recht op de speciale subsidies bewijst, verliep. "De school heeft afgelopen mei een nieuwe licentie aangevraagd, maar toen werd dus niet aan alle voorwaarden voldaan", aldus een woordvoerder.

Volgens hem heeft het ministerie de kwestie van de eigendomsstructuur meerdere malen aangekaart bij de school. "Een oplossing heeft het bestuur toen niet gevonden.''

Het ministerie betreurt het dat "deze school door onverstandige besluiten van het vorige bestuur van vóór 2012'' de deuren moet sluiten. "En het feit dat dit besluit pas 2 dagen voordat de zomervakantie begint, is genomen, maakt het voor ouders, leerlingen en personeel extra wrang."

Staatssecretaris Sander Dekker verwacht van zowel het bestuur als van de onderwijswethouder volle inzet om leerlingen zo snel mogelijk een goede plek op een andere school aan te bieden.