Voor het stadhuis in Amsterdam zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 31 uitgeprocedeerde asielzoekers aangehouden. 

Ongeveer 40 illegalen wilden opnieuw de nacht doorbrengen voor de deur van de Stopera. De politie stond dit niet toe en na een uitvoerig gesprek kreeg de groep de keus om te blijven zitten en te worden gearresteerd of te vertrekken.

Uiteindelijk bleef een groot deel toch zitten, waarop ze rond half een werden aangehouden en afgevoerd naar een politiebureau. Daar zaten er vrijdagochtend nog 25 vast. Zes personen mochten weer vertrekken. ''We gaan per geval bekijken wat voor vervolgstappen we zetten'', zei een politiewoordvoerster.

Vluchtflat

De uitgeprocedeerde asielzoekers verbleven tot dinsdag nog in de gekraakte Vluchtflat in Amsterdam-West. Of in elk geval een deel van hen, want een woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan zei niet te weten of de hele groep hier vandaan komt of dat anderen zich erbij hebben aangesloten.

Na een vechtpartij werd een groep Somaliërs het pand uitgezet. Die brachten vervolgens de nacht door op de Dam. Maar toen de burgemeester liet weten dit niet toe te staan, verkasten ze naar het stadhuis. De burgemeester besloot dat ze ook hier niet mochten slapen, waarop de politie ingreep.