Drie beveiligingsmedewerkers op Schiphol zouden de afgelopen maanden op grote schaal geld en elektronica hebben gestolen van passagiers.

Dat meldde de Koninklijke Marechaussee vrijdag.

De verdachten komen uit Amsterdam, Alkmaar en Alphen aan den Rijn. Twee medewerkers werden op de luchthaven aangehouden, de derde verdachte is woensdag gearresteerd in zijn woning in Alkmaar.

Smartphones, iPads en andere dure spullen werden van de lopende band gehaald tijdens de security check op de luchthaven. 

Door de drukte en haast op het vliegveld kwamen reizigers er vaak pas later achter dat er spullen waren verdwenen. Wanneer reizigers meldden dat er iets was verdwenen, hielden de verdachten zich van den domme.

Na diverse aangiften werd in februari een onderzoek gestart.

''De integriteit van de luchthaven was in het geding dus we wilden snel weten wie de diefstallen pleegden'', aldus een woordvoerder van de marechaussee vrijdag. ''Na uitgebreid onderzoek, onder meer met verdekt opgestelde camera's, hebben we de drie medewerkers kunnen oppakken.''

Drugs

Het is niet de eerste keer dat personeel van de luchthaven wordt opgepakt. In november vorig jaar werd een groep van twintig mannen opgepakt in verband met drugssmokkel.

Destijds zei de marechaussee, verantwoordelijk voor de screening van medewerkers op de luchthaven, geen aanleiding te zien om het onderzoek naar de betrouwbaarheid van sollicitanten aan te scherpen.