De ruim 150 vluchtelingen uit de zogenoemde Vluchtflat in Amsterdam mogen daar in ieder geval tot 1 oktober blijven. Het gekraakte pand wordt tot die tijd beschikbaar gesteld door woningcorporatie De Key. 

Dat is een van de uitkomsten van een gesprek tussen burgemeester Eberhard van der Laan en vertegenwoordigers van de groep, meldt zijn woordvoerder.

Alleen de bestaande bewoners mogen in De Vluchtflat blijven. De vluchtelingen moeten dan wel beloven zich aan de huis- en gedragsregels te houden. Koken kunnen de asielzoekers voorlopig bij het Leger des Heils.

Ook kunnen ze in een naburig pand douchen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de brandveiligheid en de inzet van beveiligers.

Op straat

Een vertegenwoordiger van een groep van zo'n zestig grotendeels Somaliërs die sinds dinsdagavond op straat verblijven was ook uitgenodigd voor het gesprek, maar kwam niet opdagen, aldus de woordvoerder van Van der Laan. De groep liet eerder weten niet terug te willen naar de flat en voorlopig in de buitenlucht te bivakkeren.

Een deel van de Somaliërs verblijft momenteel voor het stadhuis. Of de rest van de groep is teruggekeerd naar de Vluchtflat is onbekend.

Volgens de zegsvrouw van de Amsterdamse burgemeester valt ook nog niet te zeggen wat er na 1 oktober met de bewoners van de Vluchtflat gaat gebeuren.