De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft donderdag afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van de ruim 150 uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds eind mei in een gekraakte flat in Amsterdam-West verblijven.

Ook woningcorporatie De Key, HVO Querido en het Leger des Heils waren hierbij.

De Key stelt het gebouw tot 1 oktober beschikbaar voor de groep illegalen, mits ze zich aan de huis- en gedragsregels houden. Het Leger des Heils heeft aangeboden dat de bewoners bij de liefdadigheidsorganisatie kunnen koken.

Verder zijn afspraken gemaakt over de (brand)veiligheid in de flat, de sanitaire voorzieningen, de inzet van beveiligers en de huis- en gedragsregels.

De bewoners die op een eerder opgestelde personenlijst staan en gedragsregels ondertekenen, krijgen een toegangspas tot de Vluchtflat.

Vechtpartij

Ook een vertegenwoordiger van een groep Somaliërs, die dinsdag na een vechtpartij het pand was uitgezet, was uitgenodigd bij de burgemeester. Hij kwam echter niet opdagen. De groep bracht de afgelopen twee nachten door op de Dam en voor het stadhuis. Van der Laan liet woensdag weten dat hij het niet toestaat dat de uitgeprocedeerde asielzoekers op de Dam slapen.