Tegen de 27-jarige Ali A. is donderdag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 8 jaar geëist, wegens het doodsteken van zijn zwangere vrouw.

Een heftige ruzie resulteerde op 10 januari in een steekpartij in een berm in Duivendrecht, die de 33-jarige vrouw het leven kostte.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het om ''een enorme uitbarsting van geweld''. De vrouw werd op diverse plaatsen in romp, hals en hoofd gestoken en is, aldus het OM, ''in feite in haar eigen bloed gestikt.''

Slachtoffer en verdachte, beiden van Turkse origine, hadden sinds begin 2012 een relatie met elkaar. Beiden waren toen nog met andere partners getrouwd. A.'s nieuwe liefde was zijn steun en toeverlaat geweest nadat hij in 2011 een ernstig motorongeluk had gehad. Hij trok in de loop van 2012 bij haar in. Het stel liet zich door een imam in de echt verbinden.

Heftige ruzies

De relatie tussen A. en de vrouw kenmerkte zich door zeer heftige ruzies, waarin vooral de vrouw zich stevig zou hebben laten gelden. Zij leed aan een psychische stoornis en kon beheerst worden door een duivelse woede.

Ook op de bewuste avond liepen de gemoederen hoog op. A. en de vrouw verlieten de woning in de Amsterdamse wijk Betondorp en reden naar Duivendrecht, waar het tot het geweld kwam.

Het slachtoffer was enkele weken zwanger. Volgens A., die donderdag ter zitting zeer emotioneel was, dreigde de vrouw, kort voor de fatale schermutseling in het gras, zichzelf en haar ongeboren kind iets aan te doen. Zij zou hebben gezegd dat zij het kind van de man niet meer wilde.

Deze mededeling zou een van de triggers zijn geweest voor de geweldsuitbarsting bij A. Volgens gedragsdeskundigen heeft de als uitermate rustig en beheerst bekendstaande A. de woede over vernederingen door zijn partner opgekropt.

Getuige

Dankzij een getuige was de politie direct na het incident ter plaatse. A. was aanvankelijk gevlucht, maar keerde korte tijd later terug naar de plaats van het misdrijf, waar de politie hem kon inrekenen.

De rechtbank doet uitspraak op 18 juli.