De familie van de 29-jarige Rotterdammer die in april door een politiekogel om het leven kwam, wil het Openbaar Ministerie (OM) dwingen alsnog de betrokken agenten te vervolgen.

Daarvoor zijn zij een beklagprocedure bij het gerechtshof in Den Haag begonnen, zo heeft advocaat Sander Janssen donderdag laten weten.

Drie agenten trokken op 7 april hun wapen toen zij de man in de Fazantstraat zwaaiend met een tomahawk aantroffen. Hij had ruzie met stadswachten en een buurtbewoner over zijn loslopende honden. Door schoten te lossen, wilden de agenten voorkomen dat hij slachtoffers zou maken.

Het OM besloot begin mei dat de agenten volgens de regels hadden gehandeld toen zij hun wapen gebruikten. De officier van justitie ging daarom niet over tot vervolging.

Wandelstok

De familie van de Rotterdammer is het niet eens met die beslissing. Zo zou de man niet met een tomahawk, een soort strijdbijl, maar met een houten wandelstok hebben gezwaaid.

Janssen: ''De kern van het besluit van het OM is dat hij met een tomahawk rondliep en dat de agenten daarom uit zelfverdediging handelden. Als het inderdaad geen tomahawk was maar een wandelstok, dan is het de vraag of je iemand met zoveel geweld mag uitschakelen."

Bezwaar

Een ander belangrijk bezwaar van de advocaat is dat de Rotterdammer geen dreigementen uitte op gerichte personen. ''Op het moment dat hij werd geraakt, was hij in de binnentuin van het complex waar hij woonde. De agenten wisten dat en er waren verder geen buurtbewoners. Het is nogal wat om onder deze omstandigheden - een man met een stok in zijn eigen tuin - je vuurwapen te trekken'', benadrukt Janssen.

Het was niet de eerste keer dat de man werd gevraagd zijn loslopende honden aan te lijnen. Toen omstanders zich er ook mee gingen bemoeien, escaleerde de situatie. De vrouwelijke toezichthouders riepen daarop de hulp in van de politie. Ondertussen had de man volgens het OM thuis een strijdbijl gepakt.

Nadat de gearriveerde agenten waarschuwingsschoten hadden gelost, schoot een van hen gericht op hem. De Rotterdammer overleed ter plaatse. Hij werd door twee kogels geraakt.