Ondanks een onduidelijke doodsoorzaak is donderdag tegen echtgenoot Robert-Jan B. (42) 12 jaar celstraf geëist voor doodslag op zijn Wit-Russische echtgenote in 2007 en het verbergen van haar lichaam.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van doodslag vanwege agressie en leugens van de verdachte en de merkwaardige manier waarop de dode vrouw in 2008 werd aangetroffen.

De Wit-Russische Katrina Khaniak (25) werd naakt gevonden in de zak van haar eigen bruidsjurk. Haar lichaam was verstopt in een kliko in een houten kist in de kinderkamer van het huis van het echtpaar, precies op de grens tussen het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau.

Voorgoed onvindbaar

De kist was afgevuld met purschuim en afgedicht met kit. Er is op gruwelijke, koelbloedige en immens respectloze wijze proprobeerd om het gewelddadig overlijden te verhullen, concludeert officier van justitie Lucas van Delft. "Hij wilde haar voorgoed of langer onvindbaar maken."

De aanklager concludeert dat ze een jaar eerder op 13 april 2007 is gewurgd of doodgebloed door een snijwond in haar bovenbeen. Dat gebeurde kort nadat haar echtgenoot ontdekte dat ze een minnaar had. Van Delft: ''Het huwelijk was er slecht aan toe.''

Minnaar

De verdachte ontkent betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw en haar verdwijning. Hij wijst de minnaar aan als schuldige.

De officier van justitie zegt dat de verdachte bijvoorbeeld liegt over het moment dat hij de kist heeft gebouwd. Op basis van getuigenissen van mensen die in het huis zijn geweest, concludeert hij dat de kist is gebouwd na de verdwijning van de vrouw. Binnen een paar dagen na de verdwijning zou hij tegen zijn dochter hebben gezegd dat haar moeder nooit meer terug zou komen.

Geen bewijs

Robert-Jan B. werd twee keer aangehouden maar ook weer vrijgelaten vanwege twijfels over de cruciale doodsoorzaak. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers meent dat er geen bewijs is.

Er was wel eens ruzie en de relatie dreigde stuk te lopen maar geweld is nooit gebruikt, zegt hij. De raadsman vindt dat het OM blind vaart op verklaringen uit tweede hand. Een alternatief scenario is niet serieus onderzocht, verwijt hij het OM.

De rechtbank in Breda doet op 9 augustus uitspraak.