De politie heeft donderdag een man van 57 en een 58-jarige vrouw aangehouden als verdachten van het maken van een video waarin een pony ernstig wordt mishandeld. Dat meldde de politie.

De twee komen uit Lochem en hebben zich donderdag zelf op het bureau gemeld. Woensdag hield de politie al een 57-jarige verdachte uit Alkmaar aan. Hij zou de eigenaar zijn van een Alkmaars videoproductiebedrijf.

Van de 57-jarige man uit Alkmaar zijn drie pony's in beslag genomenDe pony's zijn ondergebracht op een andere plek in Nederland. Als het onderzoek naar de mishandeling is afgerond, zoekt de politie een nieuw onderkomen voor de dieren.

In het filmpje op een internationale website is te zien hoe een zwaarlijvige vrouw met een zweep op een kleine shetlandpony zit. Nadat het dier onder het gewicht van de zwartgeklede vrouw door de hoeven is gezakt, rookt ze een sigaret.

De aanhoudingen zijn verricht op verzoek van de Dierenpolitie Noord-Holland. Die onderzoekt de rol van het drietal bij het maken van de video. Ook wordt gekeken naar andere, soortgelijke video's.

De politie sluit meer aanhoudingen in de zaak niet uit. De dierenpolitie liet eerder al weten te vermoeden dat de beelden in Nederland zijn gemaakt. De vrouw op de pony krijgt in het Nederlands aanwijzingen van de cameraman.

Grof

Op Facebook dook donderdag opnieuw een video op waarin een shetlandpony wordt mishandeld. In het bijna 20 minuten durende filmpje gaat een blonde vrouw uitgesproken grof om met het dier om, terwijl de cameraman aanwijzingen geeft over de erotische poses die ze daarbij kan aannemen.

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de omstreden video. Fractievoorzitter Marianne Thieme wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weten of ze het toezicht op dierenmishandeling gaan verscherpen.

Nederlandse vrouwen

Ook wil Thieme weten of de video's in ons land zijn geproduceerd en of het inderdaad Nederlandse vrouwen zijn die veel te kleine pony's berijden en mishandelen.

Sinds de melding woensdag dat de video's op internet circuleren, zijn volgens de politie meerdere mensen telefonisch en via internet bedreigd en beledigd die niets met de dierenmishandeling te maken hebben.