De ouders van de Arnhemse baby Jairo die in 2010 na 8 maanden stierf, moeten toch verder worden vervolgd wegens dodelijke mishandeling van hun kind. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem.

Het OM heeft beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem dat de strafzaak van de baan moest.

Volgens de rechtbank misleidde het OM de verdachte moeder uit Ede (22) en vader uit Arnhem (23) onder meer door resultaten van de sectie eerst weken achter te houden.

Vervolgens werden die prijsgegeven in het bijzijn van ouders en opa en oma, terwijl afluisterapparatuur de familiebijeenkomst registreerde. Zulke misleiding hoort niet bij een eerlijk strafproces. De strafzaak was daarmee ten einde.

Blauwe plekken

Baby Jairo zat al snel na zijn geboorte onder de blauwe plekken, zagen getuigen en artsen. In augustus 2010 werd het jongetje onwel naar het ziekenhuis gebracht waar hij overleed. De ouders uit Arnhem en Ede werden een maand later opgepakt.

Zij gaven verklaringen voor de verwondingen die volgens deskundigen niet kunnen kloppen. Uit sectie bleek dat het jongetje twee gebroken beentjes, een gescheurde darm en een dodelijke buikinfectie had. Dat moet zijn veroorzaakt door stompend geweld.

Zeventig punten

Het OM stelt dat het sectierapport niet bewust is achterhouden en dat de ouders niet bewust zijn misleid. Ook benadrukt het OM dat een onderzoeksrechter toestemming had gegeven om afluisterapparatuur te plaatsen. Meer toelichting geeft het OM niet om het hoger beroep niet te beïnvloeden.

Volgens de advocaten heeft het OM in de babyzaak op in totaal zeventig punten de opsporingsregels aan zijn laars gelapt. De rechtbank oordeelde ook dat het OM nog meer fouten maakte in de zaak. Zo werden onrechtmatig medische gegevens over de ouders opgevraagd en werden zogenoemde geheimhoudersgesprekken niet op tijd vernietigd. Wanneer het hoger beroep tegen de rechtbankbeslissing volgt, is nog niet bekend.