De strafzaak tegen Thermphos is donderdag van start gegaan zonder advocaten of andere vertegenwoordigers van de failliete fosforfabriek. 

De curatoren van het bedrijf zien het niet als hun taak om deze juridische bijstand te verlenen, zo liet de voorzitter van de rechtbank in Middelburg weten.

Thermphos moet zich donderdag verantwoorden voor de dood van twee medewerkers in 2009. Justitie legt de fabriek dood door schuld ten laste, omdat ze niet zou hebben gezorgd voor een veilige werkomgeving. De officier van justitie liet weten wel donderdag haar requisitoir en strafeis te willen voorlezen.

De werknemers waren bezig bij een oven toen ze onwel werden. Vermoedelijk gebeurde dat door een gebrek aan zuurstof door lekkende vaten fosfine in de oven. Een derde medewerker raakte gewond.

Schadelijke stoffen

Thermphos kwam kort na het ongeval in opspraak doen duidelijk werd dat het jarenlang schadelijke stoffen had uitgestoten. In november 2012 vroeg het bedrijf faillissement aan.

Behalve de vervuiling had de fabriek ook last van een gebrekkige veiligheidscultuur. Onder meer vanwege deze twee zaken werd in 2010 door de VROM Inspectie gedreigd de fabriek te sluiten. Het laatste werd ook duidelijk door de getuigen. Een externe veiligheidsexpert zei dat het ''vechten tegen de bierkaai’’ was om die cultuur aan te pakken. Ook het verhoor van een chef van de fabriek wekte donderdag een beeld op van een warrig veiligheidsbeleid.

De nabestaanden zeiden dat Thermphos ze in de kou had laten staan na het ongeval. Er was geen of te weinig aandacht voor ze. "Er is nooit naar ons geluisterd."