De in opspraak geraakte islamitische school Ibn Ghaldoun gaat de komende 4 tot 5 jaar verder onder de bestuurlijke paraplu van de vereniging voor Christelijke Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omgeving (CVO).

Dat maakten beide schoolbesturen donderdag bekend.

De middelbare school sluit niet, maar gaat waarschijnlijk onder een andere naam verder. Leerlingen blijven wel lessen volgen in hetzelfde schoolgebouw.

De CVO gaat beslissen over hoe het verder moet met het islamitisch onderwijs in Rotterdam.

Continuïteit

Het bestuur van het Ibn Ghaldoun vroeg het CVO een kwaliteitsimpuls te geven aan het islamitisch onderwijs in Rotterdam en de continuïteit voor leerlingen en ouders van de school te waarborgen.

Hoe de school en het CVO tijdelijk samengaan wordt nu onderzocht met de gemeente Rotterdam die het initiatief hiertoe ondersteunt.

Imagoschade

Aanleiding voor het samengaan is de negatieve beeldvorming, imagoschade en maatschappelijke onrust die zijn ontstaan na de examendiefstal.

"Het bestuur en de Raad van Toezicht vinden het wenselijk dat er een nieuwe start komt voor islamitisch onderwijs in Rotterdam. Gezien onze denominatie en karakter is het voor ons een logische keuze om het CVO om ondersteuning te vragen", aldus bestuursvoorzitter Ayhan Tonca van de Ibn Ghaldoun.

Tijdelijk

Het CVO biedt een tijdelijke hulpconstructie aan. "De bedoeling is dat het islamitisch voortgezet onderwijs in Rotterdam binnen 4 tot 5 jaar opnieuw zelfstandig verder kan. Tot die tijd maken ze onder de paraplu van het CVO gebruik van onze expertise op het gebied van kwaliteit", zegt bestuursvoorzitter Wim Littooij van het CVO.

Geen sluiting

Tijdens een toelichtende persconferentie maakten beide bestuursvoorzitters nog eens onomwonden duidelijk dat Ibn Ghaldoun niet sluit. ''Volgende week is de laatste week voor de schoolvakantie. Daarna gaat het onderwijs op 3 september weer verder'', aldus Tonca. Ook de naam wordt vooralsnog gehandhaafd en de twee schoolgebouwen.

Littooij zei dat hij het ministerie van Onderwijs vooral nodig heeft om ''ruimte te krijgen in het zoeken naar een constructie om twee scholen van verschillende signatuur samen te brengen.'' Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat dat niet gaat lukken. Hij verwacht enkele weken tot enkele maanden nodig te hebben.

Bekijk beelden van de persconferentie: