Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft woensdag 20 jaar cel geëist tegen de 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K., wegens het doden van Henk Opentij en Mary Run. 

Het bejaarde paar werd in november 1997 in de woning van Opentij op gruwelijke wijze afgeslacht.

R. en K. werden vorig jaar gearresteerd, na hernieuwd onderzoek in de zaak. Beiden hebben bekend. Het tweetal wilde in de woning inbreken, maar stuitte op de beide slachtoffers, die vervolgens met extreem geweld om het leven werden gebracht.

Officier van justitie Justin Louman zei uitvoerig te hebben overlegd over de juiste straf voor de verdachten. Voor (dubbele) moord vindt hij het bewijs niet geleverd. R. en K. hadden niet het voornemen de slachtoffers te doden. Louman vindt zogeheten gekwalificeerde doodslag wel bewezen: (dubbele) doodslag, in combinatie met een ander misdrijf, in dit geval inbraak.

De maximale straf voor dat misdrijf is levenslang. De maximale tijdelijke straf is tegenwoordig, na een wetswijziging, 30 jaar, maar ten tijde van het plegen van de feiten in deze zaak 20 jaar. Levenslang vond aanklager Louman voor deze twee verdachten te ver gaan, omdat het gevaar voor herhaling niet hard onderbouwd kan worden en omdat zij geen noemenswaardig strafblad hebben.

Onbegrip

Louman benadrukte het onbegrip van de gebeurtenissen. Melvin R. en Miquel K. waren en zijn ogenschijnlijk normale mannen. Na de geweldsorgie in de flat van Opentij in Amsterdam-Noord spraken zij af nooit meer een woord over het horrorverhaal te zeggen. Beide mannen zetten hun gewone, onopvallende levens voort, met werk, een huis, en in het geval van R. een gezin. Bij R. en K. is, aldus officier Louman, ''eenmaal een donker deurtje in de ziel opengegaan."

Ook tijdens hun proces konden de twee beklaagden niet verklaren waarom zij zo enorm tekeer zijn gegaan. Gedragskundig onderzoek heeft geen enkele bijzonderheid of stoornis aan het licht gebracht.