Onderzoekers hebben vooralsnog geen aantoonbaar effect gevonden dat aardbevingen in Groningen doorwerken op de huizenprijzen in het gebied. 

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) meldde dat woensdag tijdens zijn bezoek aan Groningen dat in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw werd getroffen door een aardbeving.

Omdat de onderzoeken naar onder meer gevolgen voor de prijzen van woningen en effecten op dijken en gasleidingen nog niet definitief zijn afgerond, gaf Kamp woensdag een tussenstand.

De minister meldde dat vanaf nu per kwartaal wordt gepubliceerd hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen, maar dat vooralsnog geen aantoonbaar effect is gevonden. Wel wordt alvast met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nagedacht over een mogelijke regeling voor schadeloosstelling als er later toch wel effecten worden gevonden.

Zwakker plekken

Verder wordt met provincie, waterschappen en beheerders van energienetten in een nadere studie gekeken naar mogelijke zwakke plekken. Maar verwacht wordt dat ook bij zwaardere aardbevingen geen ''vitale infrastructuur’’ uitvalt.

De NAM kreeg tot woensdag ruim 7500 meldingen van schade en daarvan zijn er bijna 1800 afgehandeld. Zoals eerder werd afgesproken, bereidt de NAM ook maatregelen voor om kwetsbare gebouwen als boerderijen en monumentale panden preventief te versterken. In de loop van 2014 begint de NAM daarmee.

Bekijk de reactie van minister Henk Kamp: