De Nederlandse econome en publiciste Heleen Mees is dinsdag in New York opgepakt vanwege het stalken van Willem Buiter, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup.

Dat melden Amerikaanse media. Mees (44), die sinds 2000 in New York woont, zou Buiter (63) over een periode van twee jaar zo'n duizend emails hebben gestuurd.

Sommige daarvan bevatten dreigementen, andere waren seksueel getint. In een mail zou Mees bijvoorbeeld gewenst hebben dat Buiters vliegtuig neer zou storten.

In andere stuurde ze hem naaktfoto's van zichzelf. Mees zou ook berichten hebben gestuurd naar Buiters vrouw en kinderen.

Relatie

Mees en Buiter zouden eerder een relatie hebben gehad. Maar toen daar een einde aan kwam, begon Mees Buiter te bestoken met mails. Ook nadat Buiter haar gevraagd had hiermee te stoppen, ging de econome door.

Buiter is een invloedrijke Britse econoom van Nederlandse afkomst. Mees is econome en publiciste en in Nederland onder meer bekend om haar columns in het NRC Handelsblad en het Financieele Dagblad. Ook is zij de oprichter van de organisatie Women on Top.

Volgens Mees' advocaat Vaneshka Hyacinthe hadden de twee een langdurige relatie waarbij "beiden elkaar emails hebben gestuurd", zo schrijft de New York Daily News.

De rechter in New York heeft Mees verboden nog contact op te nemen met Buiter en bij hem of zijn familie in de buurt te komen.