In Noord-Groningen heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een aardschok voorgedaan.

Dat meldt RTV Noord woensdag. De schok vond even na 01:00 uur plaats en had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Daarmee valt de beving volgens een woordvoerder van het KNMI onder de ''zwaardere'' aardbevingen in Groningen.

Het epicentrum was in Garrelsweer in de gemeente Loppersum, op 3 kilometer diepte. Volgens het KNMI hebben inmiddels zo'n 50 mensen op de website van het KNMI een formulier ingevuld waarmee ze aangeven de aardbeving te hebben gevoeld.

Bij de regionale omroep RTV Noord zijn meldingen binnengekomen uit Wittewierum, Garrelsweer, Delfzijl, Appingedam, Schildwolde en de stad Groningen. 

Schade

Rond 9 uur waren bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 15 meldingen over schade binnengekomen. Dat liet een woordvoerder weten. De onderneming verwacht dat het aantal meldingen in de loop van de dag nog toeneemt.

Enkele gedupeerden melden schade aan pleisterwerk en scheuren in woningen. De NAM opent woensdag in Loppersum een loket waar bewoners met schade zich kunnen melden.

Begrip

Minister Kamp (Economische Zaken) heeft bij zijn bezoek aan Noord-Groningen begrip getoond voor de onrust onder bewoners van het gebied na een nieuwe aardbeving als gevolg van gaswinning.

''Het is nogal wat als je 's nachts je huis voelt schudden. Dat geeft een gevoel van onrust”, zei hij bij aankomst in het gemeentehuis van Loppersum. Het bezoek van Kamp aan Noord-Groningen was al gepland. Hij sliep vannacht in de stad Groningen, maar heeft de beving niet gevoeld. ''Ik ben wel meteen op de hoogte gebracht”, aldus Kamp

Onderzoek

De provincie is de afgelopen maanden al meerdere malen getroffen door aardschokken. In januari werd duidelijk dat er meer en zwaardere aardbevingen voor kunnen gaan komen in het gebied.

Tot nog toe werd aangenomen dat de trillingen niet sterker zouden worden dan 3,9 op de schaal van Richter. Maar in de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld weleens uitkomen op 4 tot 5. Momenteel wordt een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de aardbevingen.

Toekomst

Eerder bleek al dat de bevingen door gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Het ministerie van Economische Zaken gaf maandag aan dat de resultaten van drie onderzoeken naar de gevolgen van de bevingen waarschijnlijk gereed zullen zijn voor presentatie tijdens het bezoek.