De 19-jarige vrouw die op 5 maart in een trein op het NS-station in Sneek samen met haar vriendin een homostel mishandelde, komt niet op vrije voeten. Dat heeft de Leeuwarder rechtbank dinsdag besloten. 

De rechtbank vindt dat er nog steeds genoeg zwaarwegende bezwaren zijn om de vrouw vast te houden. De reclassering gaat op zoek naar een kliniek waar ze -achter gesloten deuren- behandeld kan worden.

De uit het Russische Omsk afkomstige verdachte zit al drieënhalve maand in voorarrest. De 19-jarige vrouw woont in Leeuwarden, haar vriendin (18) komt uit Heerenveen. Zij zit niet in voorarrest.

Mishandeling

De twee kregen op 5 maart ruzie met het homostel. Een van de mannen (beiden 20 jaar) zou tegen de Russisch sprekende vrouwen hebben gezegd dat ze Nederlands moesten praten. In de trein zouden de vrouwen de mannen hebben bespuugd, geslagen en gekrabd.

Een vriend van de slachtoffers startte een Facebookactie waardoor de vrouwen uiteindelijk werden gevonden. Via hun advocaat hebben de twee vrouwen ontkend dat het geweld homogerelateerd was.

Ruzie

Twee weken later was het weer raak, ditmaal kregen de dames op station Noord in Sneek ruzie met twee andere vrouwen. Een van de slachtoffers werd met hoofdletsel afgevoerd naar het ziekenhuis. De 19-jarige verdachte zou op het hoofd van de vrouw hebben gestampt.

De verdachten zouden de vrouwen zonder enige aanleiding hebben aangevallen en mishandeld. De verdachten beweren het tegenovergestelde: zij zouden door de slachtoffers zijn aangevallen.

De raadsman van de verdachten wil de vrouwelijke slachtoffers als getuigen horen bij de rechter-commissaris. Dat verzoek werd door de rechtbank gehonoreerd. De zaak werd voor maximaal twee maanden aangehouden.