De kans dat de asielaanvraag van Edward Snowden in Nederland wordt gehonoreerd is heel erg klein. Om met succes zo'n aanvraag te kunnen doen moet de klokkenluider daadwerkelijk in Nederland zijn. 

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl.

Zelfs een vlucht naar de Nederlandse Ambassade in Moskou zou de Amerikaan niet helpen, omdat Nederland het ambassade-asiel al eind jaren 80 vorige eeuw heeft afgeschaft. 

Ook het schrijven van een brief heeft geen zin, omdat Snowden fysiek in Nederland moet zijn om asiel te kunnen aanvragen. 

Volgens een zegsvrouw van Vluchtelingenwerk Nederland is het verzoek van Snowden inderdaad kansloos. "Je moet daadwerkelijk in Nederland zijn en dan ga je naar een van de centra, zoals Ter Apel", stelt ze dan ook. "Het is niet mogelijk in het land van herkomst of elders per brief aan te vragen."

Wet overtreden

Eerder vandaag stelde Jaap de Hoop Scheffer de klokkenluider in Nederland ook al weinig kans te geven. Hij wees erop dat de Amerikaan de wet heeft overtreden met het naar buiten brengen van de massale spionage door de Verenigde Staten. Daarom zou hij geen politiek vluchteling zijn. 

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland is dat een te beperkte benadering van de wetten. De zegsvrouw wijst erop dat homoseksualiteit in Iran een overtreding van de wet is en dat het promoten van een politieke partij in sommige landen illegaal is. "Mensen uit die landen verlenen we ook politiek asiel. Het is dus een politieke keuze."

Maandag publiceerde Wikileaks een document waaruit bleek dat Snowden in ieder geval in 21 landen asiel heeft aangevraagd. Nederland is een van de landen. Venezuela stelt het verzoek nog niet te hebben ontvangen, terwijl Polen aangeeft het verzoek te weigeren omdat de aanvraag fouten bevatte.

De BBC meldt dinsdagochtend dat Snowden zijn asielaanvraag in Rusland heeft ingetrokken, aldus een woordvoerder van het Kremlin. Dit zou hij hebben gedaan, omdat de Russische president Poetin maandag stelde dat de Amerikaan alleen in Rusland kon blijven als hij zijn werkzaamheden 'die er op gericht zijn onze Amerikaanse partner te schaden' zou staken.

Ook in Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland kan Snowden pas asiel aanvragen als hij in het land zelf is, meldt AP.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech