Boa's - buitengewoon opsporingsambtenaren - krijgen voortaan allemaal hetzelfde uniform.

Het pak moet in januari 2014 klaar zijn, schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Doordat het uniform overal gelijk is, moeten boa's beter herkenbaar worden. ''Bij een professionele boa hoort behalve een goede opleiding, ook een professioneel en herkenbaar uiterlijk en een helder takenpakket'', aldus Opstelten.

Handboeien

In Nederland werken momenteel 3600 boa's, de meesten in de vier grote steden. Boa's worden door gemeenten onder meer ingezet om toezicht te houden of om parkeercontroles uit te voeren. Ze mogen in sommige gevallen handboeien bij zich dragen, maar nooit een wapenstok of pepperspray.

Opstelten wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om boa's in te zetten. Daarom mogen ze voortaan ook gebruikt worden om de drank- en horecawet te handhaven, om manifestaties in goede banen te leiden en om te controleren of mensen zich aan de regels omtrent vuurwerk en het milieu houden.

Samenwerken

Wel is het dan essentieel dat politie en boa's intensief samenwerken en informatie uitwisselen, vindt Opstelten. Hij laat daarom de Nationale Politie samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten vastleggen wat er wettelijk is toegestaan en welke informatie ten minste moet worden uitgewisseld. Die uitgangspunten moeten eind dit jaar helder zijn.