Er moet een getuigenverhoor komen over ''de aanhoudende beschuldigingen van pedofilie en seksueel misbruik door voormalig secretaris-generaal Joris Demmink van het ministerie van Justitie''.

Dat zegt advocaat Matthijs Kaaks, die daarvoor maandag een verzoekschrift indient bij de rechtbank in Utrecht.

Hij doet dat als raadsman van Stichting De Roestige Spijker, die zichzelf onder meer ten doel heeft gesteld om ''doofpotpolitiek te bestrijden''.

Aanleiding voor het verzoek om een getuigenverhoor zijn recent opgedoken ''belastende verklaringen van twee gepensioneerde gevangenisdirecteuren bij een notaris'' over Demmink. ''Deze verklaringen vormen de zoveelste aanwijzing dat de verdenkingen niet uit de lucht gegrepen zijn'', meent Kaaks.

Onderzoek

De advocaat van Demmink, Harro Knijff, wilde maandag niet inhoudelijk reageren. Hij heeft nog niets over de voorgenomen procedure gehoord.

Kaaks schrijft aan de rechtbank dat de stichting de beschuldigingen nader wil onderzoeken door het horen van een aantal getuigen. Verzocht wordt onder meer om de twee gevangenisdirecteuren te ondervragen, advocaat Adèle van de Plas die eerder aangifte deed tegen Demmink en een man die zegt slachtoffer te zijn.