De Nederlandse Staat heeft niet bij de Amerikanen nagevraagd of de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. op verzoek van hen in Pakistan is aangehouden.

Die opdracht had het gerechtshof in Den Haag de Staat onlangs gegeven.

Dat bleek maandag bij het hof. Sabir K. probeert te voorkomen dat hij aan de VS wordt uitgeleverd. De Amerikanen verdenken hem ervan dat hij in Afghanistan aanslagen wilde plegen op Amerikaanse militairen.

Als de Verenigde Staten om zijn aanhouding zouden hebben gevraagd, zou het kunnen dat de VS er indirect voor heeft gezorgd dat K. in Pakistan is gemarteld.

Volgens het hof is het bekend dat de Pakistanen dit soort gevangenen martelen. Volgens de landsadvocaat had het hof om juridisch-technische reden niet om een dergelijk 'onderzoek' mogen vragen.

Tussenarrest

Het hof schreef in een tussenarrest dat het niet denkt dat de Amerikanen opdracht hebben gegeven om K. te martelen. Maar het kan wel zijn dat de VS K. in Pakistan hebben laten arresteren. Ook hebben ze Nederland al om uitlevering gevraagd, lang voordat K. vanuit Pakistan naar Nederland werd overgebracht.

De VS en Nederland hebben een uitleveringsverdrag, de VS en Pakistan niet. De hele gang van zaken kan er volgens het hof op wijzen dat Pakistan K. naar Nederland heeft getransporteerd om zijn uitlevering naar de VS te bewerkstelligen.

Het hof doet op 23 juli uitspraak.